Inspekce zavřela pekárnu plnou myšího trusu, byl v přepravkách i na stolech

  18:18
Fotografie odhalující nevábné zákulisí místa, kde se vyrábí jídlo, zveřejnila v těchto dnech Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Prostory výrobny knedlíků a pekárny ze Šumperska měly do čistého prostředí hodně daleko.

Potravinářská inspekce uzavřela výrobní prostory pekárny v Hanušovicích poté, co uvnitř našla značné množství špíny a myšího trusu. Ten podle fotografií ležel dokonce i v bezprostřední blízkosti vyráběného jídla či surovin. | foto: SZPI

Inspektoři uzavřeli výrobní provozovnu v Hanušovicích patřící Zemědělskému družstvu Agroholding poté, co při kontrole objevili vážná porušení hygienických předpisů.

„V prostorách výrobny knedlíků, v pekárně i ve skladu surovin jsme zjistili značný výskyt exkrementů hlodavců, které se nacházely zejména na podlahách a některých zařízeních,“ popsal Marek Bartík, zástupce tiskového mluvčího SZPI.

Inspektoři uvnitř provozovny objevili rovněž výrazně zanedbaný úklid, konkrétně znečištěnou podlahu, regály i zařízení.

„Provozovatel nedodržoval správnou hygienickou praxi, neboť neučinil odpovídající kroky k dostatečné regulaci škůdců ve zmíněných prostorách provozovny, kvůli čemuž nebylo možné vyloučit riziko kontaminace vyráběných potravin,“ shrnul Bartík.

Zákaz se nevztahuje na prostory maloobchodní prodejny, která je stavebně oddělena od výrobních částí provozovny.

Uzavření pekárny kvůli tristním hygienickým podmínkám se v regionu odehrálo například i v listopadu 2014, kdy inspekce uzavřela provozovnu v Čelechovicích na Hané na Prostějovsku. Inspektoři tam našli plísně rostoucí na stěnách, stropech, dveřích a oknech, a to i v těch částech provozu, kde výrobce zpracovával pečivo a skladoval hotové zboží.

Autor: