Lékaři sledují studenty Ostravské univerzity, kteří by mohli mít žloutenku

  13:02
Obavy ze žloutenky typu A, jejíž epidemie sílí na Liberecku, mají nyní i studenti Ostravské univerzity, kteří byli v blízkém kontaktu se zahraniční kolegyní. Mladá žena, jež přijela na výměnný pobyt z Kazachstánu, skončila totiž s nákazou na infekční klinice Fakultní nemocnice Ostrava.

„Nyní je u nás hospitalizována jedna pacientka se žloutenkou typu A. Loni bylo v Moravskoslezském kraji celkem deset případů tohoto onemocnění, letos již třináct,“ uvedla mluvčí nemocnice Petra Petlachová.

Univerzita i vysokoškolské koleje, kde žena bydlí, přijaly protiepidemická opatření zaměřená na zvýšenou hygienu, aby se zabránilo šíření „nemoci špinavých rukou“.

„Lidé, kteří byli s pacientkou v těsném kontaktu, jsou pod lékařským dohledem a budou mít i pravidelné odběry krve, aby se případné onemocnění odhalilo co nejdříve. Inkubační doba trvá u žloutenky typu A až 50 dní a člověk je infekční asi dva týdny před projevy prvních příznaků nákazy,“ říká šéfka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Irena Martinková.

Lidé mohou onemocnět virovou hepatitidou neboli žloutenkou typu A, B, C, D, E, F či G.

V Ostravě není v současnosti hospitalizován žádný další pacient s jakýmkoli typem žloutenky kromě mladé ženy z ciziny. Stejná situace je také na infekčním oddělení Slezské nemocnice v Opavě.

„Na oddělení nemáme žádného pacienta se žloutenkou, pouze ambulantně léčíme pacienty s typem C, což je chronické onemocnění, které se dříve léčilo interferony, ale ne u každého léčba zabrala. Nyní máme k dispozici nová antivirotika, která dokážou vyléčit 98 procent nemocných. Zatím jsme nový typ léků, jež jsou velmi drahé, poskytli více než dvěma desítkám lidí a u všech byla léčba účinná,“ uvedl primář opavského infekčního oddělení Petr Kümpel.

Proti žloutence typu A a B se lze chránit očkováním, důležitá je hygiena rukou a u typu E, kterým letos onemocnělo v kraji už 17 lidí, také nezávadnost potravin a jejich tepelná úprava, především vepřového masa a zvěřiny.