Gurmánům začíná sezona, Zlínský kraj nabídne různé festivaly jídla

  9:18
Po dvou ročnících se Garden Food Festival stěhuje ze Zlína. Letos se uskuteční v Rožnově pod Radhoštěm a Uherském Hradišti. Krajské město se však v červnu může těšit na vyhlášené burgery.

Garden Food Festival 2016 ve Zlíně. | foto: Jan SalačMAFRA

Regionální potraviny, historické prostory a jednou měsíčně speciální akce. Před čtyřmi lety znovu otevřená restaurace Schodky v Tlumačově se snaží, stejně jako řada dalších v kraji, oslovit milovníky jídla. V malé obci s 2 500 obyvateli to není úplně jednoduché.

„Zákazníci chtějí změnu a speciální akce se nám osvědčily. Příští víkend budeme vařit dobroty z českého chřestu, míváme i dny zaměřené na řízky nebo hamburgery a podobně,“ prozradil provozní Václav Šimek.

Období gurmánských akcí právě začíná, a to nejen v restauracích. Už v sobotu 18. května se v areálu výstaviště v Kroměříži uskuteční první ročník gastrofestivalu Mňam!, který nabídne přes padesát tradičních i netradičních pokrmů prezentovaných kuchaři z celého světa. Akcí bude provázet známý propagátor dobrého jídla a autor gastromapy České republiky Lukáš Hejlík.

Na jednom místě pořadatelé nabídnou tradiční česká jídla, jako jsou domácí klobásky, valašská kyselice nebo hanácké vdolky, i netradiční chobotnice, ústřice, šneky a také italské těstoviny, mexické burrito nebo gruzínské chačapuri.

Podobně široká nabídka bude připravená i v rámci Garden Food Festivalu, který letos již nebude ve Zlíně, kde dva roky zaplnil park v okolí zámku. „Naše filozofie je zkoušet nová místa, proto jsme tentokrát přijali nabídku na spolupráci z Uherského Hradiště,“ řekla za pořadatele Martina Vysloužilová.

Poslední květnový víkend budou elitní kuchaři vařit v městském parku v Rožnově pod Radhoštěm, poslední víkend v srpnu pak ve Smetanových sadech v Uherském Hradišti. Na obou místech nabídnou své zboží regionální pěstitelé, farmáři a výrobci. K ochutnání bude připravený například rožněný pštros, kohoutí perkelt, fish and chips s mátovým hráškem, krevetové knedlíky nebo lokše s kachním ragú. Chybět nebude ani veganská a vegetariánská nabídka a dezerty.

Letošní novinkou bude show kuchařů, kteří se objevili v televizní soutěži MasterChef Česko 2019. „Chceme uvařit něco pro rodiče a jejich děti. Rádi bychom totiž změnili často zažité postoje vaření v rodině a návštěvníkům ukázali, že se dá v kuchyni vytvořit zdravé a jednoduché jídlo, často s aktivní pomocí dětí,“ vysvětlila Zuzka Böhmová, která je maminkou tří dcer a jednou z finalistek MasterChefa.

Ve Zlíně bude přehlídka burgerů

Krajské město ale o velký gurmánský festival nepřijde. Od pátku 21. do neděle 23. června bude poprvé hostit největší tuzemský Burger Street Festival. Pořadatelé vozí po různých městech Česka i Slovenska vybrané kuchaře, kteří připravují kromě tradičních burgerů třeba vietnamské, mongolské nebo pštrosí maso.

„Města si vybíráme, takže jsme chtěli zkusit i Zlín, protože je to z našeho pohledu zajímavá lokalita,“ konstatoval organizátor Bedřich Snášel.

Kdo tuto akci nestihne, může hned první červencovou sobotu zajít na čtvrtý ročník Burger Festu Napajedla spojený se soutěží v pojídání hamburgerů. Koná e v tamějším areálu za Novým Klášterem.

Gastrofestival Cesta kolem světa zase zažijí Kunovice. V Areálu Jízdy králů bude možné 25. a 26. května ochutnat jídla z Argentiny, Turecka, Thajska, Itálie, Japonska, Indie, Francie nebo Spojených států.

V kalendáři gurmánských událostí ve Zlínském kraji nebude ani letos chybět Karlovský gastrofestival chystaný na začátek října.

Tradiční domácí potraviny se dají koupit i na stále oblíbenějších farmářských trzích. 

Tuto sobotu budou například ve Vizovicích, každou druhou sobotu ve Vsetíně a nepravidelně se konají ve Valašském Meziříčí. Na trhy s výpěstky místních lidí chodí nakupovat také obyvatelé v Uherském Hradišti, Zlíně nebo Fryštáku.

Autor: