„V odebraných vzorcích stolice byla zjištěna bakterie Salmonella enteritidis. Společným nositelem nákazy byl pravděpodobně pokrm kuře s rýží, který byl podáván na oběd ve čtvrtek,“ konstatovala ve své zprávě ředitelka krajské hygieny Eva Sedláčková.
Během soboty pak hygienici odebrali vzorky surovin v kuchyni i ve skladu a nařídili likvidaci zmražených kuřecích stehen a desinfekci kuchyně.
„Zaznamenali jsme zažívací potíže u sedmnácti žen hospitalizovaných na gynekologicko-porodnickém oddělení, dvou pacientů urologie a čtyř pacientů dětského oddělení. Stejné potíže se projevily také u čtyř našich zaměstnanců, kteří zůstali doma,“ potvrdil iDNES.cz mluvčí Nemocnic Zlínského kraje Egon Havrlant.
Pacienti jsou v tuto chvíli izolovaní od ostatních hospitalizovaných. „Léčíme je standardně podáváním infuzí jako prevenci dehydratace, u závažnějšího průběhu onemocnění nasazujeme antibiotickou léčbu,“ přiblížil mluvčí.
Jak se nakažené maso do kuchyně dostalo, není v tuto chvíli jasné. Státní veterinární správa řešila před časem ve Zlínském kraji dodávky polského hovězího a později i drůbežího masa nakaženého bakteriemi salmonely. Poslední zpráva veterinářů, kterou vydali ve středu, informuje pouze o třiceti kilogramech kontaminovaného polského drůbežího masa, které směřovalo do prodejny ve Valašských Kloboukách a v Holešově.