Podle odborníků bychom za rok měli sníst 17 kilogramů ryb, Češi jich ale zkonzumují pouze kolem šesti kil. I přesto, že se o Česku mluví jako o zemi rybníků, většinu ryb, které zkonzumujeme, dovážíme. Sladkovodní ryby z našich nádrží nám moc nechutnají, spotřebujeme jich jen kolem 1,5 kilogramu, raději máme mořské ryby. Ostatní Evropané jsou na tom s konzumací ryb mnohem lépe, ročně spotřebují zhruba 11 kilogramů ryb.
Kapr tvoří v českých rybnících 88 procent chovu, do zahraničí vyvezeme o něco více ryb, než jich sami spotřebujeme. V posledních deseti letech rybáři u nás odchovali a prodali kolem 20 tisíc tun ryb. V loňském roce skončilo na českém trhu zhruba devět tisíc tun rybího masa, do ciziny putovalo zhruba deset tisíc tun.
Na české produkci ryb se nejvíce podílí právě kapr, a to 17,9 tisíci tun, což je 88 procent produkce. Následuje ho amur bílý s 445 tunami, pstruh s 368 tunami a tolstolobik s 264 tunami.