Melounová růže a káva s portrétem. Studenti předvedli svůj um

  16:44
Preciznost, vytrvalost, um, umělecké cítění, ale i rychlost v běhu a udržení rovnováhy. To vše museli předvést studenti na 19. ročníku reprezentativní přehlídky Junior Show, kterou v Třebíči pořádala tamní Obchodní akademie a Hotelová škola.

Součástí programu byla také mezinárodní soutěž ve vyřezávání melounů, celostátní soutěž v běhu číšníků s vínem přes opičí dráhu a také republiková soutěž cukrářů ve zdobení dortů.

Kromě toho studenti třebíčské školy prezentovali i své získané dovednosti v dalších oborech jako kadeřnictví a kosmetika, předváděli míchání nápojů, připravili ukázky slavnostní tabule i originální balení dárků.

Soutěže ve vyřezávání melounů – v takzvaném carvingu, se kromě českých studentů zúčastnili i soutěžící z Polska a Slovenka.

Tvořilo se ve čtyřech kategoriích. Pro začínající melounové řezbáře byly určeny první dvě. „Úkolem bylo za 75 minut vytvořit před zraky návštěvníků řezbu z cukrového melounu. Druhou kategorii si mohli připravit dopředu a téma byly Květiny,“ říká ředitelka pořádající Obchodní akademie a Hotelové školy Třebíč, Libuše Kolářová.

Pokročilí řezbáři se vyřádili na tématu Ze života hmyzu. Meloun tak zdobily nejčastěji motýli, vážky a přihlížející mohli obdivovat nejenom fantazii, ale i pečlivost s jakou dokázali vykreslit i ty nejjemnější detaily. Druhou kategorií pro pokročilé bylo za 2,5 hodiny vytvořit řezbu na pěti kusech zeleniny.

Rychlost v běhu a množství rozlitého vína, zase rozhodovala o vítězství v kategorii Junior jogging – štafetový běh číšníků s vínem. „Za úkol měli otevřít lahev s vínem, nalít skleničku a s ní a tácem, na kterém ji drželi pak absolvovat překážkovou dráhu,“ popisuje Kolářová.

Ale asi největším překvapením letošní Junior show a zároveň největším magnetem mezi návštěvníky, bylo capuccino jehož mléčná pěna byla ozdobena fotografií zákazníka. Na takzvané „fotoccino“, které studenti vařili, se stála dlouhá fronta.

„Pro tuto záležitost jsme spojili několik našich studijních oborů. Jednak gastronomické a pak také obor grafik. Naši grafici nám jsou schopni za pomoci speciální tiskárny vytvořit takto ozdobenou kávu. Na místě vás vyfotíme a pak potravinovým barvivem tiskneme přímo na pěnu. Je to ojedinělý projekt v České republice. Nikde jinde ho u nás nedělají. Však jej také obdivovaly velké gastronomické firmy, které chtějí abychom se s touto záležitostí prezentovali na velkých akcích. Je to zkrátka republikový unikát,“ pochlubila se ředitelka školy.