V obci u Tišnova jako jediní na Moravě vaří pivo v klášteře

  12:48
V klášteře cisterciaček v Předklášteří u Tišnova se po staletí vařilo pivo, jenže za druhé světové války výroba skončila. Po 77 letech nyní na tuto tradici navázal nový minipivovar Porta Coeli, který začal vyrábět pivo pod značkou Vorkloster. Stal se zároveň prvním novodobým klášterním pivovarem na Moravě.

Nápad se ovšem nezrodil v hlavách církevních představitelů, ale přišla s ním parta nadšenců, kteří chtěli začít vařit vlastní pivo a s místním klášterem se na obnově tradice domluvili.

„Když za námi s touto myšlenkou přišli, musel jsem ocenit, že měli střízlivý odhad a nehnali se hned do velkých plánů. Když totiž přichází někdo zvenčí, nemá často příliš představu o tom, jak jsou náročné opravy památek,“ uvedl Jiří Chrást, správce majetku kláštera.

To byl také důvod, proč se s nadšenými pivovarníky domluvili. „Zájemců o spolupráci bylo totiž více,“ doplnil Chrást.

Nový pivovar nevznikl v rozsáhlém historickém pivovaru, kde se pivo vařilo naposledy v roce 1942, ale hned v sousedství v menší budově bývalých stájí. Počáteční investice do objektu a vybavení se vyšplhala na 16 milionů korun.

Pivovarníci si cení nejen toho, že se s řádem domluvili na obnově pivovaru, ale že se k nim přímo přidal a stal se jedním z akcionářů. Řád tak díky tomuto podílu získá do budoucna příjem, který může využít na další opravy v areálu.

Letos pivovar uvaří vzhledem k termínu otevření zhruba v polovině roku asi 500 hektolitrů piva, jinak je jeho kapacita dvojnásobná. U tohoto množství ale nechtějí skončit, plánují dál růst.

„Jsem optimista a věřím, že se v zimě budou kupovat další tanky. V horizontu jednoho roku až dvou let čekám, že bude roční výstav tři tisíce hektolitrů,“ prohlásil sládek a šéf pivovaru Jan Maláska s tím, že hlavním cílem všech je do deseti let opravit starý pivovar a rozjet výrobu i v něm.

V současnosti vaří dva druhy piv – světlou desítku a dvanáctku. Plánují ale i speciály a do budoucna nevylučují, že do nabídky přidají také nealkoholické pivo.

Lidé mohou pivo ochutnat v pivnici, která je součástí klášterního pivovaru, nebo v hostinci v Tišnově. Kde jinde bude pivo k mání, zatím není jasné. „S velkými řetězci máme rozjednaný vstup do maloobchodní sítě,“ sdělil za pivovar Radek Holešinský.

Autor: