iDNES.cz

Na zmrzlinu s občankou. V Havířově nabízejí i becherovkovou příchuť

  11:50
Manželé Böhmovi provozují čtrnáct let oblíbené zmrzlinářství v blízkosti havířovského náměstí. Aby šli s dobou, jezdí čerpat inspiraci do Itálie. Místní lákají i na netradiční příchutě.

Když se lidí z Karvinska v jedné z anket na sociální síti ptali, kam nejraději chodí na zmrzlinu, většina z nich odpověděla „jednoznačně k Böhmům“. Manželé Norbert a Jarmila Böhmovi, kteří už čtrnáct let studenou pochutinu Havířovským i přespolním v centru města nabízejí, hledají inspiraci pravidelně v Itálii. 

V Bologni před pár lety absolvovali týdenní kurz Carpigiani Gelato University, pravidelně také jezdí na Mezinárodní veletrh zmrzliny Sigep v dalším italském městě Rimini. „Účast na těchto akcích a školeních nám dala cenné nápady a inspiraci. Také jsme díky konzultaci s odborníky mohli vylepšovat technologické postupy,“ říká Norbert Böhm. 

Z Itálie si také začali dovážet některé suroviny. „Například mangové pyré, ze kterého pak děláme zmrzlinu,“ říká Jarmila Böhmová. Odměnou jim jsou kladná hodnocení lidí. 

Umí i olivovou nebo okurkovou

Ti na zmrzku u náměstí chodí tradičně na citronovou, pistáciovou, čokoládovou, jahodovou či vanilkovou. Ale k zmrzlinářské klasice v centru Havířova dostávají možnost vyzkoušet netradiční příchutě. Na pultech už měli například olivovou nebo okurkovou. „Říkali jsme si, že když se může dělat okurková limonáda, proč bychom nemohli připravit i takovou zmrzlinu,“ podotkli manželé. 

Na becherovkovou musí lidé mladšího vzezření mít u sebe občanský průkaz. „Prodáváme ji jen plnoletým,“ varuje Böhmová před marnými pokusy tamní školáky. 

Podle manželů bývá o exotické chutě zmrzlin mezi lidmi velký zájem. „Určitě zase do příští sezony vymyslíme něco nového. Už máme nějaké představy,“ slibují. Co to bude, zatím nechtějí prozradit. 

Tamní zmrzlináři reagují i na další trendy doby. Nabízejí varianty zmrzlin a kornoutů zákazníkům s laktózní dietou a umí dělat i veganskou zmrzlinu. „Po té jsme v loňském roce zaznamenali obrovskou poptávku. A tak teď děláme například veganskou kokosovou zmrzlinu,“ vysvětlují majitelé.

Böhmovi plánují letos nabízet zmrzlinu Havířovanům a přespolním zhruba do konce září. Záležet bude především na počasí. Pak se těší na odpočinek, který ale nebude trvat dlouho. „Není to tak, že bychom zavřeli stánek a měli půl roku volno. Já v zimě provozuji skiservis a manželka má také své aktivity,“ dodal Böhm. 

Navíc, havířovský pár již přijímá objednávky na přípravu vánoční zmrzliny. „Lidé mají rádi zmrzlinu na Štědrý den. Sama jsem si ji vždy ráda dávala k pohádkám. Čtvrtým rokem zájemcům tuto možnost nabízíme. Už teď, na začátku září, si o zmrzlinu píší,“ dodává Böhmová

Autor:
zpět na článek