Prvního chmelobraní v novodobé historii tohoto regionu se zúčastnili mezi jinými majitel frýdlantského pivovaru Marek Vávra a starosta Frýdlantu Dan Ramzer.
„To mi připomíná galeje kdysi o prázdninách u babičky. Sto šedesát keřů rybízu,“ zavzpomínal Ramzer při třídění šištiček chmele do věrtelů.
Hned po sklizni začali ve Frýdlantu z čerstvého chmele pivo vařit pod dozorem sládkové Barbory Kracíkové.
„Škola nás předběhla, i my jsme už dříve chtěli pěstovat chmel dole v pivovaru a příští rok jej chceme zasadit,“ prozradil majitel Zámeckého pivovaru Marek Vávra.
„Dřív se pěstoval chmel u všech pivovarů. Konkrétně ve zdejším regionu jsou záznamy o pěstování chmele ještě před sto třiceti lety,“ zdůraznil Vávra.
Chmel odrůdy Žatecký poloraný červeňák pěstovali žáci Střední školy hospodářské a lesnické na devíti tyčích.
„Je to starý systém pěstování chmele, takzvaná tyčová chmelnice. Dneska už se používají drátěné konstrukce,“ poznamenal pedagog Jaroslav Palarec, který se na projektu podílel s učitelem odborných předmětů Miroslavem Kudrnou.
Jméno piva bude – v souladu s názvem školy – Hospodář. „Bude to dvanáctistupňový ležák a začátkem října bude k dispozici v Zámeckém pivovaru v lahvích i jako točený,“ sdělil Kudrna.
Bude ho dvacet hektolitrů. „Nebudeme jej však používat k tomu, abychom uklidnili zlobivé žáky nebo vyčerpané učitele, nýbrž k propagaci školy,“ smál se Palarec.