iDNES.cz

Hvězdou gastrofestivalu bude jediná michelinská kuchařka střední Evropy

  11:30
Gastrofestival ve Velkých Karlovicích tradičně láká i na účast šéfkuchaře oceněného michelinskou hvězdou. Letos poprvé se první říjnový víkend na Valašsku představí žena - Eszter Palágyiová, která šéfuje restauraci Costes v Budapešti.

Eszter Palágyiová je ve 32 letech šéfkuchařkou restaurace Costes v Budapešti. | foto: archiv Karlovského gastrofestivalu

Návštěvníci Karlovského gastrofestivalu se mohou těšit na mezinárodní farmářský trh, řemeslný jarmark, soutěže o nejlepší frgál a klobásu nebo různé kuchařské show.

Především ale na pokrmy, od tradičních až po vysokou gastronomii. I letos totiž festival přiveze do Velkých Karlovic šéfkuchaře oceněného michelinskou hvězdou. Jeho, respektive její účast je mimořádně očekávanou událostí.

„Poprvé v historii festivalu jde o ženu. Eszter Palágyiová je první a dosud také jedinou držitelkou tohoto ocenění ve střední Evropě,“ potvrdil ředitel pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

„Pochází z Maďarska a ve svých 32 letech je skutečným fenoménem nejen ve své zemi,“ dodal.

Držitelé michelinské hvězdy ve Velkých Karlovicích

Restaurace Costes v Budapešti pod jejím vedením získala také ve třech posledních letech ocenění Restaurace roku Maďarska podle průvodce Dining Guide. Jí samotné patří ve stejném období titul Kuchař roku.

Připraví Michelinskou galavečeři v sobotu 5. října a druhý den tříchodový oběd. Podávat se bude mimo jiné zvěřina, kachní játra, švestkové noky nebo maďarská čokoláda.

Program 11. ročníku Karlovského gastrofestivalu začíná v pátek 4. října galavečeří ve Spa hotelu Lanterna, kterou připraví šéfkuchař Josef Tydlačka. Hostům předloží grilované tygří krevety, pečený jelení hřbet nebo zalévanou pohanku s medem.

V sobotu se pak otevřou stánky a restaurace na více než tříkilometrové trase údolím Léskové. Ta se dá zdolat pěšky po cyklostezce Bečva, nebo se hosté mohou mezi hospůdkami popovézt vláčky, historickými autobusy a koňskými povozy. Pro řidiče jsou připravené značené odstavné plochy.

Zásadní změnou proti předchozím ročníkům bude bezhotovostní způsob placení. Akce má vlastní měnu – valašský gastroš. Dosud byl papírový, letos ale přechází na elektronickou verzi.

„Místo bankovek obdrží lidé ve směnárnách čip, který si nabijí libovolnou částkou. Nevyužité gastroše potom mohou vyměnit zpět,“ doplnil Blabla.

Autor:
zpět na článek