iDNES.cz

Svijany loni uvařily rekordních 136 milionů piv, pomohly i plechovky

  6:18
Historickým rekordem skončil loňský rok pro Pivovar Svijany. Uvařili tam 681 686 hektolitrů piva - nejvíce od roku 1564, kdy pivovar vznikl.

Ředitel pivovaru Svijany Roman Havlík | foto: Pivovar Svijany

„Je to o sedm procent víc než v roce 2017,“ řekl mluvčí pivovaru Luboš Spálovský. 

K rekordu přispěl vyšší vývoz svijanského piva a především úspěch nového balení nepasterovaného piva v plechovkách.

„Po předloňském, pro pohostinství velmi obtížném roce, se také podařilo stabilizovat prodej sudového piva do restaurací,“ dodal Spálovský. 

Přes osm milionů plechovek s pivem za rok

Pivovar spustil loni v březnu novou linku na nepasterizované pivo v plechovkách. Za hodinu jich dokáže naplnit až 15 tisíc. Linka stála více než 100 milionů korun. 

„Šlo o výborné rozhodnutí. Nepasterované pivo v plechovkách nabízíme jako první český pivovar a prosadili jsme se s ním na domácím trhu i v zahraničí,“ uvedl ředitel pivovaru Roman Havlík. „Loni jsme vyrobili více než osm milionů půllitrových plechovek,“ dodal.

Plechovkové pivo se podílelo nejvýrazněji na růstu exportu. Ve srovnání s rokem 2017 vyvezly loni Svijany zhruba o třetinu více piva. Do zahraničí putovalo deset procent z vyrobených svijanských piv. 

Pivovar by chtěl v budoucnu stáčet do plechovek až pětinu svého výstavu. „Vlastní stáčírna nám otevírá dveře pro další zvyšování exportu,“ upozornil ředitel Havlík. 

Hospodské trápí zdražování piva

Na domácím trhu těžil pivovar ze současné hospodářské konjunktury a mírného oživení prodeje sudového piva.

„Pohostinství se postupně vzpamatovává ze všech zatěžkávacích zkoušek, které mu předloni vystavily například EET nebo zákaz kouření v restauracích,“ podotýká Havlík. 

Hospodské nicméně trápí současná vlna zdražování piva. „Náš pivovar se jí zatím neúčastní. Citelný vzestup ceny chmele, elektrické energie, plynu, lidské práce a veškerých služeb si nicméně i v našem případě vyžádá časem úpravu cen,“ konstatoval Havlík. 

Podle Havlíka by Svijany bez zdražování nemohly udržet vysoký standard svého piva a pokračovat v rozvoji. V letošním roce by svijanský pivovar rád posunul výrobu k hranici 700 tisíc hektolitrů. Chtěl by rovněž nadále zůstat hlavním dodavatelem speciálních neboli silných piv pro český trh. 

„Na zvyšování výstavu jsme se předvídavě připravovali za chodu pivovaru,“ prohlásil sládek Petr Menšík. „A vzhledem k loňské horší úrodě chmele a sladovnického ječmene nás těší, že jsme si v lepších letech vytvořili zásobu, z níž teď dokážeme čerpat,“ doplnil.

zpět na článek