iDNES.cz

V nemocnici zůstal poslední pacient po otravě jídlem v bistru

  16:12
Už jen jediný pacient zůstal ve Fakultní nemocnici v Hradci Králové s následky po otravě jídlem v místním bistru. Podle vedení nemocnice by se mohl dostat domů nejspíš v pátek. Celkem nemocnice ošetřila 57 lidí postižených těžkým průjmem a zvracením.

Prodejna rychlého občerstvení v Hradci Králové. Stejný majitel má přes ulici bistro, kde se přiotrávily jídlem desítky lidí (7. 6. 2018). | foto: Ladislav Pošmura, MF DNES

Lidé se podle hygieniků nakazili v bistru Maxim v ulici V Kopečku. Zdravotní problémy se u nich projevily v úterý odpoledne, takže pacienti zaplnili infekční oddělení a pohotovost. Poslední pacienti se obrátili na nemocnici v úterý večer. Nemocnice otevřela mimořádně denní stacionář, kde se o pacienty starali až do středečního odpoledne.

Lékaři je postupně mohli propouštět, většině lidí se ulevilo do tří čtyř hodin. Na lůžkách zůstávalo ještě ve středu devět lidí, ve čtvrtek dopoledne jich bylo šest na jednotce intenzivní péče infekčního oddělení.

„Do pátku v nemocnici ponecháme už jen jednoho pacienta. Tito lidé, kteří zde zůstali déle, měli komplikace, protože se jim zhoršilo jejich další přidružené onemocnění,“ řekl lékařský náměstek fakultní nemocnice Zdeněk Tušl. Nikdo z těchto pacientů však nebyl ohrožen na životě, jednalo se u nich například o zjištěnou nerovnováhu minerálů v těle.

Laboratorní testy teprve ukáží, zda šlo o zlatého stafylokoka

Prvotní vyšetření u pacientů v nemocnici předběžně ukázala, že za otravu může zlatý stafylokok, běžně se vyskytující bakterie, která však může způsobit bolesti břicha, zvracení a průjmy, pokud se dostane do nedostatečně tepelně upraveného jídla. Nemocnice zaslala vzorky k dalšímu laboratornímu zkoumání a čeká na výsledky, zda se potvrdí toxin produkovaný touto bakterií.

Krajští hygienici vidí otravu u skoro šesti desítek lidí jako izolovanou událost. Přenos na další lidi nehrozí. Předpokládají, že šlo o zlatého stafylokoka.

„Zlatý stafylokok produkuje v potravinách nebo pokrmech toxin, tedy bakteriální jed, který po velice krátké době po konzumaci dané potraviny vyvolá velice těžký stav postižení zažívacího traktu se zvracením, průjmy, výraznou nevolností, a to vše bez teplot. Tento stav je skutečně velice dramatický, naštěstí většinou relativně velice rychle odeznívá a nezanechává žádné následky,“ uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

„Nicméně pro definitivní potvrzení a vysvětlení celého případu je nezbytné vyčkat na výsledky dalších vyšetření, zejména vzorků potravin. Laboratoře by v nich měly identifikovat nejen mikroorganismy, ale i mikrobiální toxiny. Podle sdělení laboratoří musíme na kompletní výsledky počkat do konce příštího týdne,“ doplnila mluvčí.

Jakmile se v úterý po 11. hodině objevily těžké zažívací potíže u prvních lidí, kteří jedli v bistru, krajští hygienici provozovnu zkontrolovali, ale neměli ještě legislativní důvod k jejímu uzavření. Odpoledne, jak případů přibývalo, pak vyzvali majitele k uzavření a on to učinil.

Ve středu hygienici odebrali v bistru další vzorky, provozovna se bude moci otevřít až s jejich souhlasem.

Kriminalisté se případem zabývají pro podezření z trestného činu ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. Také čekají na výsledky laboratorního zkoumání od hygieniků. Policie dosud nezjistila, že by někdo utrpěl závažnou újmu na zdraví nebo trvalé zdravotní následky.

„V dané věci nebyl doposud nikdo obviněn, stále zjišťujeme přesnou příčinu zdravotních potíží a případnou míru zavinění konkrétní osobou,“ řekl mluvčí hradecké policie Jan Čížkovský.

Provozovna V Kopečku musela zavřít:

Autor:
zpět na článek