„Někdy to bylo zcela bez skrupulí,“ popsal zkušenosti kolegů Jan Řezáč, ředitel inspektorátu ČOI pro Karlovarský a Plzeňský kraj.
Podle jeho slov jsou právě alkohol a drogy u mladistvých jedny z priorit, které sleduje současná vláda prostřednictvím svého koordinátora. „Proto se i my na problematiku mladistvých a drogových závislostí zaměřujeme,“ vysvětlil Řezáč.
S kontrolory proto do terénu vyráželi i mladiství figuranti. „Všechny případy postupujeme do správního řízení,“ podotkl ředitel inspektorátu.
Do středy absolvovali inspektoři 70 kontrol restauračních provozů ve festivalových Karlových Varech. Pochybení zjistili ve třiceti případech. „Situace je o trochu lepší než v minulých letech,“ zhodnotil výsledky kontrol Řezáč.
Šizené nápoje i jídlo, to se na festivalu nemění
Nejčastější prohřešky obchodníků se z dlouhodobého hlediska nemění. „Jde o nedodržení míry nápojů a váhy pokrmů,“ potvrdil Jan Řezáč. Z těchto prohřešků pak pramení předražení kontrolních nákupů.
Například v jednom případě inspektoři zjistili neodpovídající gramáž jídla. Majitel restaurace totiž nezdůraznil, že váha masa je za syrova,“ dokumentoval ředitel inspektorátu.
Stejně jako v předchozích letech pomáhali místním inspektorům ČOI i kolegové z jiných regionů. „Letos na jeden den přijeli pracovníci inspektorátu pro Jihočeský kraj a Vysočinu,“ dodal Jan Řezáč.