iDNES.cz

Veselská škola slaví výročí. Zve na pivo, které uvařili její studenti

  14:40
Ekologická a potravinářská škola ve Veselí nad Lužnicí slaví 25. výročí své existence, a proto otvírá v sobotu své dveře veřejnosti. Od 10 do 16 hodin se mohou zájemci seznámit se zázemím a rozvojem této krajské střední školy s ojedinělým zaměřením.

Střední odborná škola ekologická a potravinářská ve Veselí nad Lužnicí má novou mikrobiologickou laboratoř. | foto: Petr Lundák, MF DNES

„Příchozím ukážeme všechny prostory včetně čerstvě zmodernizovaných laboratoří biologie a mikrobiologie, terárium s hady a ještěrkami i akvárium s exotickými rybami. Nebude chybět ani exkurze do školního minipivovaru s prodejem vlastního čepovaného a lahvového piva či ochutnávka mléčných výrobků od našich žáků, které vyrábíme ve školní minimlékárně v Madetě Planá nad Lužnicí,“ pozval ředitel školy Ladislav Honsa.

Ve veselské škole bude v sobotu hodně rušno, protože její vedení pozvalo na oslavy jubilea také své absolventy. Zdejších středoškoláků s maturitou už vypustili do praxe okolo 1 500.

Zaměstnání našli po celé republice, někteří pracují i v cizině. Škola dokonce natočila patnáct zajímavých videí o uplatnění absolventů v různých profesích, které si mohou lidé také prohlédnout.

„Jako dárek k jubileu jsme si nadělili kompletně zrekonstruované laboratoře biologie a mikrobiologie. Během prázdnin dostaly nové podlahy, nábytek i moderní mikroskopy a další přístroje,“ popsal Honsa.

Díky novým digitálním mikroskopům s kamerou, které jsou napojené na počítač a dataprojektor, může učitel promítat žákům vzorky. V mikrobiologické laboratoři vznikla nová přípravna se sušárnami a očkovacím boxem, jež žákům slouží pro mikrobiální a bakteriologické rozbory potravin.

Obnovu laboratoří, které využívají všichni žáci, a k tomu ještě pořízení bezbariérového přístupu do své budovy i sociálního zázemí pro vozíčkáře, zaplatila veselská škola s pomocí evropské dotace ve výši 3,9 milionu korun.

Ke chloubám této poměrně malé školy, kterou navštěvuje ve čtyřech maturitních oborech 205 studentů, patří vlastní minipivovar. Pod vedením zkušeného sládka Ivana Dufka se v něm žáci učí vařit různé druhy piv.

Vyrábějí například ležáky, speciální piva i piva s ovocnou příchutí a ve školních laboratořích na nich provádějí mikrobiologické a chemické zkoušky. A ve čtvrtém ročníku už mohou piva i ochutnávat a hodnotit.

„Sládků máme průměrně ročně kolem patnácti, obor si vybírají i dívky. Letos jsme zaznamenali pokles zájmu, což mě překvapilo, protože tento obor na jihu Čech nikdo jiný nemá. Představoval bych si podstatně větší zájem, protože pivovary i minipivovary po mně stále chtějí kvalifikované lidi a na trhu práce je jich nedostatek,“ sdělil Honsa.

Se stejným problémem se potýkají i mlékárny a minimlékárny, jež také shánějí absolventy oboru technologie potravin z veselské střední školy.

zpět na článek