Certifikáty si výrobci převzali v sobotu u příležitosti Hornické pouti v Sokolově. Karlovarský kraj vyhlásil soutěž pro regionální producenty podruhé.
„Značka Dobrota Karlovarského kraje je určená pro potravinářské nebo zemědělské výrobky od malých a středních podniků, tedy pro subjekty s počtem maximálně 250 zaměstnanců,“ představila druhý ročník soutěže Jana Pavlíková, mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje.
Kraj byl stejně jako loni vyhlašovatelem. Spolupracuje přitom s Integrovanou školou Cheb, odloučeným pracovištěm v Dalovicích.
Do klání plného chutí nominovalo své výrobky sedmnáct producentů. Na talířích porotců se sešlo celkem 68 dobrot, které museli posoudit. Od koláčů přes uzeniny až po pivo.
„V komisi zasedli zástupci Karlovarského kraje, krajské veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a chebské integrované střední školy,“ uvedla mluvčí Pavlíková.
Vedle chuti porota podle ní posuzovala také vzhled a v neposlední řadě společenskou prospěšnost pro celý region. Zisk certifikátu umožňuje producentům označit své výrobky samolepkou Dobrota Karlovarského kraje.
Oceněné výrobky
|
„Tuto možnost dostanou navždy, respektive do okamžiku, než změní recepturu a charakter výrobku, za nějž certifikát získali,“ upozornil Zdeněk Perlinger, koordinátor soutěže.
Ten mimo jiné převzal za výrobce všechny tři ceny v kategorii alkoholických a nealkoholických výrobků. Všechny ceny posbíraly dva regionální pivovary – Krušnohor z Kraslic a Zajíc z Kynšperka nad Ohří.
„Minipivovary jsou trendem současnosti. A v těch našich se vaří pivo krušnohorsky dobré,“ pochválil práci pivovarníků Perlinger.