Dobrota zná vítěze, bodovala paštika s medvědím česnekem i pivo

  11:46
Chléb Kolonáda namazaný paštikou s medvědím česnekem, k tomu ovocný jogurt Vánočník a vše zapít dvanáctkou z Kynšperka, případně čajem Krásnokvítek. Tak by mohlo vypadat menu složené z potravin oceněných v soutěži Dobrota Karlovarského kraje 2018.

Soutěž Dobrota Karlovarského kraje 2018 už zná své vítěze. Vystavené další oceněné produkty. | foto: Václav Šlauf, MAFRA

Certifikáty si výrobci převzali v sobotu u příležitosti Hornické pouti v Sokolově. Karlovarský kraj vyhlásil soutěž pro regionální producenty podruhé.

„Značka Dobrota Karlovarského kraje je určená pro potravinářské nebo zemědělské výrobky od malých a středních podniků, tedy pro subjekty s počtem maximálně 250 zaměstnanců,“ představila druhý ročník soutěže Jana Pavlíková, mluvčí Krajského úřadu Karlovarského kraje.

Kraj byl stejně jako loni vyhlašovatelem. Spolupracuje přitom s Integrovanou školou Cheb, odloučeným pracovištěm v Dalovicích.

Fotogalerie

Do klání plného chutí nominovalo své výrobky sedmnáct producentů. Na talířích porotců se sešlo celkem 68 dobrot, které museli posoudit. Od koláčů přes uzeniny až po pivo.

„V komisi zasedli zástupci Karlovarského kraje, krajské veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce a chebské integrované střední školy,“ uvedla mluvčí Pavlíková.

Vedle chuti porota podle ní posuzovala také vzhled a v neposlední řadě společenskou prospěšnost pro celý region. Zisk certifikátu umožňuje producentům označit své výrobky samolepkou Dobrota Karlovarského kraje.

Oceněné výrobky

  • Masné výrobky
    Paštika s medvědím česnekem, Lahůdky Krčma s.r.o.
  • Alko a nealkoholické výrobky
    Kynšperský zajíc 12° - světlý ležák, Kynšperský pivovar s.r.o.
  • Pekařské a cukrářské výrobky
    Pečivo kváskové – Bonela, Karlovarská pekárna s.r.o.
  • Mléčné výrobky
    Vánočník - Jiří Kubernát
  • Ostatní
    Krásenské čajování Krásnokvítek, Jitka Šimůnková

„Tuto možnost dostanou navždy, respektive do okamžiku, než změní recepturu a charakter výrobku, za nějž certifikát získali,“ upozornil Zdeněk Perlinger, koordinátor soutěže.

Ten mimo jiné převzal za výrobce všechny tři ceny v kategorii alkoholických a nealkoholických výrobků. Všechny ceny posbíraly dva regionální pivovary – Krušnohor z Kraslic a Zajíc z Kynšperka nad Ohří.

„Minipivovary jsou trendem současnosti. A v těch našich se vaří pivo krušnohorsky dobré,“ pochválil práci pivovarníků Perlinger.