Po otravě osmdesáti lidí kebabem se bistro změní na jihoamerický fastfood

  14:00
Po hromadné otravě z jídla hodlá bistro Maxim v Hradci Králové znovu otevřít. V červnu se tam přiotrávilo zlatým stafylokokem přes osmdesát lidí. Podle majitele se podnik změní na fastfood v jihoamerickém stylu. Platí v něm však stále mimořádná opatření stanovená hygieniky.

V provozovně v ulici V Kopečku se 5. června přiotrávili zákazníci, kteří snědli tortillu s kuřecím kebabem. Majitel Vladimir Angelkovik řekl MF DNES, že celá kauza z jeho pohledu vypadá na konkurenční boj.

Policie případ ještě neukončila, závěry však už učinila Krajská hygienická stanice (KHS) v Hradci Králové. Podle ní došlo k nákaze nejspíše až v provozovně.

„Výsledky veškerých laboratorních rozborů prokázaly, že šlo o akutní otravu z potravin, konkrétně stafylokokovou enterotoxikózu. Ta byla způsobena kmenem zlatého stafylokoka s produkcí střevního jedu – enterotoxinu typu A,“ uvedla již v červenci mluvčí hygieny Veronika Krejčí. Zároveň upozornila, že tuto jedovatou látku nelze zničit ani tepelnou úpravou.

Podle informací MF DNES jeden ze zaměstnanců, a tedy i možný přenašeč bakterie, měl řeznou ránu na ruce, kterou mohl maso kontaminovat. Tyto domněnky však policie nepotvrdila a i majitel je vyvrací.

„Věc je předmětem dalšího vyšetřování. Kdo je viníkem, ještě nevíme. Případ je v současné době kvalifikován jako ohrožování závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, za což viníkovi hrozí až dvouletý pobyt za mřížemi,“ řekla mluvčí policie Iva Kormošová.

Žádnou sabotáž kriminalisté neshledali, majitel pochybuje

Současně odmítla majitelovu domněnku o sabotáži. „Tato verze je vyloučena,“ dodala důrazně mluvčí Kormošová.

Fotogalerie

Majitel se stále brání. Říká, že se celá událost odehrála dva týdny poté, co spustil novou reklamu: „My náš gyros děláme jinak než ostatní svůj kebab. My ho totiž připravujeme z čerstvého masa!“ zněl reklamní spot.

„Není vyloučena sabotáž. Pochybení našich zaměstnanců zjištěno nebylo a ani jiné zásadní pochybení u nás hygiena nezjistila. Pouze drobnosti typu, že v ledničce nebylo pět stupňů, ale sedm,“ poukázal na výsledky Angelkovik, který v Hradci provozuje několik bister už přes deset let.

Jenže hygiena klade vinu právě na jeho bedra. Angelkovik dosavadní závěry zpochybňuje. „Odkud se bakterie do masa dostala, hygiena nezjistila. Žádný z našich zaměstnanců nosičem nebyl,“ tvrdí.

Policie po donašeči viru stále pátrá, vyslýchá všechny zaměstnance včetně majitele.

„Musím dodat, že náš gyros jsme připravovali několik let. Každý den stejným způsobem a z čerstvého masa. To jsme odebírali od renomovaného dodavatele,“ bránil se majitel.

Znovuotevření je možné, až shledáme vyhovující stav, říká hygiena

Celá kauza majitele nezlomila, na přelomu září a října chystá bistro opět otevřít. „Gyros už nabízet nebudeme, půjde o rychlé občerstvení s jihoamerickými specialitami,“ přiblížil nový koncept.

Otevření nového fastfoodu však zřejmě nebude tak jednoduché. Podle hygieniků tomu brání rozhodnutí, které zatím nezrušili.

„V konkrétním případě provozovny V Kopečku v Hradci Králové nemůže provozovatel ze své vůle opět provozovnu otevřít, neboť je v platnosti rozhodnutí KHS, kterým nařídila mimořádná opatření spočívající v uzavření provozovny a její sanitaci,“ uvedla mluvčí hygieniků Veronika Krejčí.

„O otevření provozovny, respektive ukončení protiepidemických opatření, rozhodne opět KHS, a to za předpokladu, že shledá vyhovující stav provozovny. KHS aktuálně neobdržela ze strany provozovatele informaci, na základě které by započala činit kroky ke zrušení výše uvedeného rozhodnutí,“ dodala.

Konečný počet nakažených hygiena vyčíslila na 81 lidí. Po konzumaci tortilly s kuřecím kebabem, zeleninou a tzatziki na začátku června měli střevní potíže. Někteří konzumenti museli kvůli zvracení, křečím v břiše a průjmu vyhledat lékařskou pomoc. Nakonec lékaři Fakultní nemocnice v Hradci Králové ošetřili 57 lidí, další nakažené ošetřili lékaři v Pardubicích.

„Nechal jsem si s kamarádem zavolat záchranku, oba nás napíchli na kapačky a odvezli na infekční oddělení. Kolem sedmé večer už jsme byli v pořádku. Druhý den v poledne nás propustili,“ popsal jeden z nakažených Petr Kovařík, který na jídlo do bistra chodil často.

Kvůli této události musela nemocnice povolat i sestry z domova. Zůstaly v práci až do večerních hodin. Prostory musely také uklidit a vydezinfikovat, aby se tam mohl vrátit normální provoz.