Nejdřív chtěl výrobu medoviny jen zkusit. Dnes ji má nejlepší v Česku

  17:32
Medovina roku. Tímto titulem se letos může pyšnit nápoj od Romana Macholdy ze Zahrádky u Tomíků v Lukavci. Zprvu chtěl její výrobu jen vyzkoušet, dnes už jí dělá stovky litrů ročně. Práci s medem si oblíbila celá rodina. Starají se o včely a z medu vyrábí i sirupy a pomazánky.

Medovina Romana Macholdy ze Zahrádky u Tomíků v Lukavci. | foto: Zahrádka u Tomíků

„Do soutěže jsme dali naši loňskou přírodní medovinu. Dělá se z vody a medu a přidají se ušlechtilé kvasinky,“ konstatuje Macholda, jenž včelaří pod vrchem Strážiště na západě Vysočiny.

První medovinu vařil před zhruba deseti lety. Byl tehdy okouzlen jednou slovenskou a chtěl ji zkusit také vyrábět. Ve vesnici proto se ženou odebrali med od místního včelaře a udělali první várky alkoholického nápoje, které se vydařily.

Potom začal Macholda také sám včelařit. „Začínali jsme jedním demižonem, teď se naše produkce pohybuje ve stovkách litrů,“ odhaduje.

Zároveň připouští, že každým rokem poptávka převyšuje jeho nabídku. „O medovinu je velký zájem. Jezdíme po různých trzích nebo na Táborské slavnosti, kde je hodně oblíbená. Zákazníci tam za námi pravidelně chodí. Těší nás zpětná vazba, že jim chutná,“ doplnil jednačtyřicetiletý včelař z Lukavce na Pacovsku.

Uspěli v konkurenci sedmi desítek vzorků

Jeho manželka má firmu, která se věnuje například výrobě sirupů a pomazánek z medu. Jednou z nich je medutela, která kromě medu obsahuje i kakao, případně další příchuti.

Soutěž Medovina roku 2017

Kategorie Klasická medovina přírodní

1. Roman Macholda Medovina - Zahrádka u Tomíků ročník 2016 15% alkoholu

2. Josef Gabriel Medovina ze včelařství Gabriel ročník 2012 14,3%

3. Josef Tobolka Medovina Zlatá ročník 2015 15%

Zdroj: www.tradicnimedovina.cz

Z titulu Medovina roku mají Macholdovi radost. „Vážíme si toho,“ říkají. Jejich produkt získal vítězství v kategorii Klasická medovina, navíc obdržel i titul Šampion výstavy.

Ve čtyřech kategoriích se v Brně utkalo celkem 70 druhů medovin. O hodnocení jednotlivých vzorků se postaraly dvě komise odborníků z České republiky i Slovenska.

„Posuzovaly se například vzhled, barva a intenzita medoviny. Porota sledovala i čistotu a harmonii vůně a chuti,“ upřesňuje za pořadatele soutěže Hana Mullerová.

Nejvíce vzorků - celkem čtyřicet - se podle ní utkalo v kategorii kořeněno-bylinkových medovin.

Celostátní soutěž medovin v Česku dosud chyběla

„V Česku dosud chyběla soutěž medovin na celostátní úrovni. Soutěž Medovina roku v Brně se odlišuje od jiných tím, že mohou soupeřit jenom kvašené, tradičně vyráběné medoviny bez náhražek. Také jsme si dali záležet na rozdělení medovin do několika kategorií podle použitého medu nebo ingrediencí. Poprvé jsme vydělili kategorii pro druhové medoviny kvašené z jednoho druhu medu, kam v našich zemích patří typicky lipové, slunečnicové či medoviny z medovicového medu,“ zmiňuje Jiří Pouček, spoluorganizátor soutěže a majitel Muzea medoviny v Praze.

Mezi klasickými jednodruhovými medovinami si titul odnesla Přibyslavská medovina - lesní od Miroslava Zeleného. Ten podniká v obci Přibyslav na Náchodsku.

V kategorii kořeněno-bylinných medovin obsadila první příčku Luženská medovina - jemná z dílny Vladimíra Slanaře. Titul v kategorii Ovocná medovina si odnesla Vilíkova vášeň - višňová Pavla Veverky.