Veterináři našli v řeznictví desítky kilogramů masa neznámého původu

  16:20
Téměř osm set kilogramů masa neznámého původu odhalila Státní veterinární správa při kontrole řeznictví s občerstvením v Chotěšově na Plzeňsku. V provozovně byly i prošlé zmrazené potraviny, prodejce vyráběl i tepelně opracované masné výrobky bez registrace.

Inspektoři ze Státní veterinární správy odhalili při kontrole řeznictví v Chotěšově na Plzeňsku několik pochybení. | foto: Státní veterinární správa

Inspektoři ze Státní veterinární správy (SVS) pro Plzeňský kraj se zaměřili nejen na samotné chotěšovské řeznictví s občerstvením, ale i na skladovací prostory provozovny.

Právě ve skladu odhalili nejzávažnější prohřešky.

„V chladicím boxu se skladovalo bourané nebalené vepřové maso neznámého původu. Jeho celkové množství bylo 514 kilogramů. Mezi dalšími potravinami bylo takřka 280 kg mražených potravin také neznámého původu,“ upozornil mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Doplnil, že se konkrétně jednalo o nebalená husí prsa, kterých bylo 155 kg, hovězí ořezy v množství 125 kg.

Další závadou, kterou inspektoři při kontrole zjistili, bylo necelých 28 kilogramů zmrazených kuřecích prsních řízků s prošlým datem spotřeby. „Ty byly navíc skladovány při nesprávné teplotě,“ uvedl mluvčí.

Kvůli uvedeným pochybením museli inspektoři potraviny znehodnotit barvou a nařídili jejich neškodné odstranění v asanačním podniku na náklady prodejce.

Inspektoři ze Státní veterinární správy odhalili při kontrole řeznictví v Chotěšově na Plzeňsku několik pochybení.

Ani kontrola provozních částí řeznictví se neobešla bez problémů.

„V provozovně probíhaly činnosti, které nejsou krajskou veterinární správou registrované. Jednalo se o výrobu tepelně opracovaných masných výrobků, porcování bílého masa a bourání červeného masa,“ doplnil Vorlíček.

Dalším závažným pochybením bylo, že provozovatel neodebíral v souladu s evropskými předpisy z vyráběných masných polotovarů vzorky k laboratornímu vyšetření. Těmi se prokazuje jejich zdravotní nezávadnost a ověřuje se, zda jejich výroba probíhá za dodržení hygienických zásad.

Ve správním řízení hrozí provozovateli za nejzávažnější pochybení pokuta podle zákona o potravinách až do výše 50 milionů korun.

Autor: