Festivalu gurmána Maurera se účastní tři restaurace ze severu Čech

  19:02
Trojice restaurací z Ústeckého kraje se probila na Grand Restaurant Festival, který se koná pod záštitou známého gurmána Pavla Maurera. Během festivalu se speciality šéfkuchařů podávají za snížené ceny.

Kristin Hrádek se specializuje především na zvěřinu. | foto: Iveta Lhotská, MF DNES

Do Maurerova výběru pronikly restaurace Kristin Hrádek nedaleko Děčínského Sněžníku, hotel Ostrov v Tisé a ústecký zámeček Větruše. Letos si v těchto podnicích nějakou specialitu šéfkuchaře objednalo už 296 lidí.

Speciality šéfkuchařů

Menu při Maurerově festivalu tvoří speciality šéfkuchařů. Zákazníci mohou ochutnat pomalu taženou jelení kýtu na kořenové zelenině a červeném víně s rozmarýnovým bramborem, špikovanou kančí kýtu se švestkovou omáčkou a bylinkovým knedlíkem, tvarohový dortík z kozího sýra se slaným karamelem, ořechy a marinovaným hroznovým vínem či krevety black tiger s plněným smržem, krevetovou omáčkou, prachem wasabi a marinovaným ananasem.

„Zájem o tuto akci je rok od roku vyšší, což nás těší stejně jako to, že za dobrým jídlem k nám do lesů neváhají lidé přijet,“ řekl Jiří Rippl, provozní Kristina Hrádku, který patří ke třem nejlepším restauracím v zemi.

V prestižním Maurerově výběru Grand Restaurant 2016 získal podnik stříbro, mezi stovkou nejlepších se pravidelně umisťují právě i restaurace Ostrov a Větruše.

A pouze podniky v Maurerově žebříčku se mohou zapojit do gastronomického festivalu, při kterém hosté ochutnají za příznivé ceny speciality šéfkuchařů. Jedno jídlo za 250 korun, dvouchodové menu i s vínem za 500 korun a tříchodové za 600 korun. A nejen na severu Čech, degustační menu si pro zájemce připravilo 93 restaurací ve 40 městech v celé zemi.

Speciality jsou o 20 procent levnější

„Festivalové menu jsme začali připravovat loni na podzim, zkoušeli, vařili, ochutnávali. Už si ho objednalo 129 lidí a doufám, že do konce akce, to jest do 29. února, jich budeme mít 200,“ řekl šéfkuchař restaurace Větruše Lukáš Uher.

Festivalové menu je oproti běžným cenám v „Maurerových“ restauracích v průměru o 20 % levnější. „Těší mne, že lidé nepřijdou ochutnat jedno jídlo, ale většina celé tříchodové menu. Nejzajímavější je prso divoké kachny s konopným semínkem. Lidé rádi zkouší a ochutnávají,“ míní Uher.

Gurmán Pavel Maurer.

Letošní festival má několik témat: Gastronaut – objevujme nové chutě či Inspirace – ochutnejme tradiční recepty. „První ročníky byly hlavně o exkluzivním menu. Dnes se hosté zajímají nejen o dobré jídlo, ale i z čeho se vaří, zda se používají regionální suroviny, zda vaření dává smysl,“ řekl provozní restaurace Ostrov Ondřej Kulič.

Jednou z novinek je tak kategorie Taste Waste, kde jde o neplýtvání s potravinami. „Povadlé ovoce a zelenina lze zpracovat do omáček, na šťávy, odřezky mas do paštiky a zbytky v ledničce lze použít na nové kreativní recepty. Hosté na tento trend hodně slyší a jde to ruku v ruce s vyšším zájmem o festival i gastronomii,“ dodal Kulič.