Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kvůli zákazu kouření máme o třetinu méně hostů, říká hospodský

  9:58
Za půl roku platnosti protikuřáckého zákona už hygienici udělili na západě Čech první pokuty za jeho porušování v celkové výši 30 tisíc korun. Se zákazem se ale nechtějí smířit někteří štamgasti i hospodští a podepisují petici za změnu zákona.
(Ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Majitelé hospod tvrdí, že zimní počasí odradilo velké množství hostů. „Když se zhoršilo počasí, počet hostů se snížil o třicet procent. Tím se samozřejmě snížily i tržby,“ konstatuje Josef Hájek, spolumajitel rodinné Snack pivnice v Dobřanech.

Hájek spolu s manželkou jiný zdroj obživy nemají a zároveň nechtějí skončit na úřadu práce. Josef Hájek, který má hospodu se dvěma stovkami míst, říká, že lidé si u něj koupí pivo domů a tam i kouří, když jim to stát v hospodě zakazuje.

„Ale vytratí se kultura, kterou hospodská pospolitost lidem přináší. Místo třikrát jdou dnes kuřáci do hostince jen jednou za týden,“ líčí Hájek.

Podobně, nebo ještě hůř, jsou na tom podle něj všechny malé vesnické hospody, kde se nevaří a kam si lidé chodí hlavně popovídat a popít.
Josef Hájek proto podepsal petici za novelu protikuřáckého zákona, kterou v Dobřanech spolupodepsalo na pět stovek lidí.

„Ohlas je velký. Novela by měla pomoci tomu, aby si hospodský mohl o své živnosti rozhodovat sám. Trh nepotřebuje žádné zákony,“ je přesvědčen Hájek.

Lepší zkušenost má restaurace Kulturní dům v České Bříze, která má na rozdíl od dobřanského podniku tu výhodu, že vaří teplá jídla.

„Pár hostů sem kvůli tomu chodit přestalo, ale někteří příznivci nekouření zase přibyli, takže výsledek je zhruba stejně hostů jako předtím,“ shrnuje vedoucí provozovny Marek Guldan.

Výhodou podle něj je, že se v podniku nemusí tolik větrat, čímž se ušetří za teplo. Do restaurace v České Bříze už zavítali hygienici, aby zkontrolovali, zda se zákon dodržuje. Podle Guldana žádné pochybení nezjistili.

Hygienici zkontrolovali 64 restauračních zařízení

Hygienici provedli za půl roku platnosti zákona v restauračních zařízeních Plzeňského kraje 64 kontrol, z toho bylo 11 na podnět nespokojených občanů. „Byly uloženy čtyři pokuty v celkové výši 30 tisíc korun,“ upřesňuje Jana Hejdová, ředitelka odboru hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Plzni. Navrženy byly další dvě pokuty po 15 tisících, které ještě nenabyly právní moci.

Hejdová doplnila, že hygienici odhalili šest pochybení. Provozovatel například neoznačil provozovnu grafickou značkou upozorňující na zákaz kouření, dále lidé kouřili ve vnitřních prostorách pohostinských zařízení.

„Lze konstatovat, že dodržování protikuřáckého zákona zatím není problematické. Kontroloři si ale ve většině případů vyslechnou od provozovatelů, ale i spotřebitelů, verbální odsouzení tohoto zákona. Dosud jsme ale nezaznamenali agresivní chování,“ popisuje Hejdová.

Hříšníků je zatím málo, po zimě jich možná přibude

Nízký počet hříšníků se dá podle ní připsat i tomu, že se kontroly prováděly v době, kdy bylo teplé nebo alespoň snesitelné počasí, proto lidé neměli problém kouřit venku.

„Vypovídající hodnocení lze předpokládat někdy na konci března příštího roku, tedy po skončení podzimního a zimního období,“ domnívá se Hejdová s tím, že za problematický se dá považovat vznik soukromých klubů, kde se kouří a vstupovat do nich mohou jen jejich členové.

Kde v kraji už kluby existují nebo se zakládají, neuvedla. „Zatím jsou to jen snahy vyhnout se zákazu kouření. Máme zatím nějaké signály, které budeme prověřovat v praxi,“ naznačuje Hejdová.