Kaufland ustoupil tlaku, projekt na přestavbu prodejny v Trutnově upraví

  16:10
Prodejna Kaufland v trutnovské části Horní Staré Město - Zelená Louka se zatím přestavovat nebude. Obchod měl stát jen devět metrů od panelových domů a řetězec kvůli tomu čelil kritice lidí i města. Vadil také úbytek parkovacích míst. Společnost však představila projekt nový, v němž prý provedla nápravu.

Trutnovský Kaufland se posune blíž k panelovým domům. Ustoupí mu stromy, které dosud objekt zakrývaly. | foto: Martin Veselý, MAFRA

Odpor proti přestavbě Kauflandu Trutnovští vyjádřili už na začátku roku. Nelíbilo se jim, že starý dvoupatrový obchod má nahradit zcela nová jednopatrová hala, avšak s rozlohou o padesát metrů větší (více v článku Lidé ze sídliště protestují proti přestavbě Kauflandu, má být blíž k domům).

Podle prvního projektu německé společnosti měla stavba stát necelých devět metrů od tří panelových domů, které jsou dnes vzdáleny 23 metrů. Kvůli rozšíření a nové zásobovací rampě mělo jít k zemi i třicet vzrostlých stromů a zmizela by i desítka parkovacích míst.

„Už teď není na Zelence kde zaparkovat. Jsem zvědavá, kam všichni dáme auta, když se to celé posune. Nechápu, proč se to jen neopraví. Chudáci v těch barácích okolo, ti se můžou rozloučit s klidem,“ řekla tehdy Jana Vávrová, která žije ve vedlejší Dlouhé ulici.

Podobně skeptické bylo celé sídliště. Místní proti záměru podali námitku na městský stavební úřad, kde žádali o zastavení stavby.

V polovině února úřad jejich prosbu vyslyšel. Požadoval, aby Kaufland odstranil všechny nedostatky, tedy aby zajistil větší vzdálenost od domů a zvýšil počet parkovacích míst, a to všechno do 31. března. Společnost však dva dny před vypršením lhůty žádost o stavební povolení stáhla.

„Učinili jsme tak po dohodě s městem. V projektu budou zohledněny všechny připomínky Trutnova i občanů, kteří bydlí v okolí. Až bude projekt ve finální podobě, rádi ho představíme veřejnosti,“ řekla mluvčí Kauflandu Renata Maierl.

Stavba bude nižší

Kaufland tento týden na radnici ukázal nový projekt. „Jednali jsme s jejich zástupci i samotným architektem, který navrhoval původní objekt. Předběžně jsem se dohodli na odstranění všech problémů, které byly v námitkách stavebního úřadu,“ uvedl starosta města Trutnov Ivan Adamec (ODS).

Fotogalerie

Dohoda počítá s nižší stavbou, podzemním parkovištěm i s větší vzdáleností od panelových domů v Tiché ulici. Obyvatelé totiž měli obavy, že jim nový objekt zcela zastíní přízemní byty a zbytku zůstane výhled do plechové krabice. Někteří neskrývali ani obavu ze znehodnocení bytů.

„Zásadní věcí je i to, že nebude nutné kácet stromořadí, které odděluje sídliště od obchodního domu. I samotný vchod bude od baráků dál, než počítal původní projekt. Víceméně návrh vypadá tak, jak jsme si ho představovali a přáli od samého začátku,“ informoval Adamec. 

Jestli nakonec Kaufland skutečně ustoupí, ještě není stoprocentně jisté. 

„Ještě nepodal oficiální žádost na nový projekt. Ještě nás čeká jednání s lidmi, aby viděli, jak bude projekt vypadat,“ podotkl starosta. Kvůli neshodám se zpozdí demolice i celý projekt o jeden rok. Pokud vše půjde dobře, začne stavba příští rok.

Na plánovanou přestavbu Kauflandu a hlasitý odpor veřejnosti poprvé upozornila MF DNES na začátku letošního roku. Problém se dotýkal pět seti obyvatel, jejichž domy dnes stojí 23 metrů od obchodu. Nová vzdálenost měla být podstatně menší o skoro patnáct metrů.

Podle Vladislava Hladíka, předsedy výboru společenství vlastníků jednotek (SVJ) domů Tichá 527 a 528, stavební úřad na začátku opomněl několik důležitých věcí.

„Odbor výstavby na radnici s nikým chystanou přestavbu neprojednával. Když jsme to chtěli řešit, bylo nám nejdříve řečeno, že je před volbami a není čas. Pak zase bylo po volbách, rovněž nebyl čas,“ řekl Hladík.

Vedení města mlží?

Poukázal i na další absurdity doprovázející celý projekt: „Nebyla provedena studie osvětlení a oslunění, která by prověřila, jak stavba ovlivní byty. To prý není potřeba. Rovněž nikdo neudělal hlukovou studii, ta prý bude provedena ve zkušebním provozu novostavby obchoďáku, což je trochu pozdě. Jenže všechno je prý podle zákona.“

Na špatný přístup stavebního úřadu upozornil i Robert Fajfr z opozičního hnutí Žít v Trutnově.

„Kaufland loni předal dokumentaci ke stavebnímu řízení a úřad vydal nejprve povolení bez námitek. Až po tlaku veřejnosti začala vládnoucí koalice jednat. Pochybení tedy nastalo ze strany Kauflandu, že předložili nekvalitní projekt, a ze strany města, že si toho z počátku nevšimlo,“ podotkl Fajfr. 

Vedení města prý o celé věci mlží, protože si uvědomilo své chyby. „Kvůli jejich nedbalosti dojde zřejmě k velkému zpoždění realizace. Stavět se mělo již letos, ale to asi nedopadne,“ informoval opozičník.

Prvotní projekt nerespektoval okolí, říká architekt

Avšak stavební úřad jakékoliv pochybení od začátku odmítá. Pokud se lidem něco nelíbí, mohli podat námitku.

„Na každou z nich se musíme podívat a vyhodnotit ji. Námitky se projednávají naprosto všechny. Pak se vyhodnotí, která je opodstatněná. Také se může objevit námitka proti věci, na kterou stavební úřad skutečně nemyslel. V tomto případě se řízení přerušuje a stavebník musí námitku vyvrátit. U všech se však zahájí veřejné projednání, na němž se namítající sejdou se stavebníkem. Může se najít řešení, dohoda nebo nějaký kompromis,“ popsal postup vedoucí odboru výstavby ze stavebního úřadu Petr Kotlovský.

Podle architekta Jana Veissera (Žít v Trutnově) prvotní projekt zcela nerespektoval okolí. „Šlo o halu se slepými fasádami, které se hodí možná na periférii nebo do průmyslových zón,“ prohlásil architekt.

Za největší problém označil parkování, které nakonec Kaufland vyřešil. „Chceme, aby se dům choval městsky,“ zdůraznil.