Je tu svátek gurmánů, plzeňský festival nabídne šneky i mečouna

  8:54
Mořští ježci, šneci po toskánsku, bizoní burger nebo nadívaná holoubata. To je několik specialit, na kterých si pochutnají návštěvníci plzeňského Beko Fresh festivalu. Své vybrané pokrmy na něm nabídnou nejlepší restaurace z celé České republiky.

Na Bosch Fresh festivalu mohli labužníci ochutnat ledasco od burgeru až po štíra macerovaného v rumu. (21. 5. 2016) | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Gurmánský festival se v západočeské metropoli uskuteční již po osmé. Na několika pódiích za obchodním domem Plaza se v sobotu a v neděli vystřídají kulinářská esa jako Zdeněk Pohlreich, Roman Paulus a Roman Vaněk a také autor Gastromapy Lukáš Hejlík.

„Miluju mořské ježky, ale jen za předpokladu, že jsou čerství. Jinak si rád pochutnám na dobrém víně. Je pro mě životní potřebou. Mám rád ten čas, kdy je ve sklence něco dobrého a okolo dobrá společnost,“ prozradil na sebe uznávaný gastronom Zdeněk Pohlreich. Ten si prý na festivalech vybírá jídla „podle čuchu“, ale extrémní jídla nevyhledává.

„Trendem doby jsou zážitky a gastronomie v tomto ohledu nezůstává pozadu. Festival jsme letos proto pojali zcela jinak a kromě ochutnávek extrémních jídel chceme, aby lidé zažili také jejich netradiční přípravu, například na ulicích, ohni nebo na food trucku,“ vysvětlil pořadatel festivalu Petr Jirásek.

Dodal, že k účasti na akci oslovili také ty nejlepší restaurace z Plzně a okolí.

Nově bude pro návštěvníky připravena vinařská zóna, která navodí dojem moravského vinného sklípku. Chybět nebudou ani desítky druhů piv, kvalitní káva, koktejlové a fresh bary.

Do Plzně přijede i šéfkuchař Petr Ocknecht, který se specializuje na pokrmy z hmyzu.

Připraví například smaženou tarantuli se solí, tequilou a agáve sirupem nebo saranče s vegetariánským chilli nebo con carne.

Z jižních Čech pak přiveze svoje speciality Fine Food Academy, nabídne například open burger s mečounem, softshell krab burger v sépiové housce či burgery s hovězím plemene wagyu.

Podívejte se na záběry z festivalu z roku 2016

22. května 2016