Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Plýtvání jídlem je neúnosné. Pomoci mohou sdílené lednice.

  9:00
Velký nákup, málo času na zpracování a spousta nespotřebovaných a vyhozených potravin. Taková je realita současného člověka v mnoha velkých městech západního světa a Praha není výjimkou.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Stanislav HonzíkMAFRA

Podle Anny Strejcové z iniciativy Zachraň jídlo se v zemích EU vyprodukuje 88 milionů tun potravinového odpadu v hodnotě asi 143 miliard eur. Nejvíce k tomu podle jejích slov přispívají domácnosti, které jsou zodpovědné za 47 milionů tun potravinového odpadu. Jedná se o nezužitkované jídlo i odpad například ve formě slupek.

Vyhozené jídlo představuje nejen velké ekonomické, ale i ekologické ztráty, padne na něj i lidská práce, zbytečně vyčerpává půdu, spotřebovává vodu a po průchodu komínem spalovny ještě zatěžuje ovzduší.

Částečnou změnu přinesla novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, která od ledna nařizuje supermarketům s plochou větší než 400 metrů čtverečních nabídnout neprodejné potraviny bankám.

Podle Věry Doušové z Potravinové banky Prahy a Středočeského kraje od ledna stoupl objem potravin přibližně o 40 procent. Jídlo pak dále přerozděluje 150 organizacím, které je distribuují přibližně 22 000 Pražanům. V Praze a Středočeském kraji přerozdělí 60 procent všech darovaných potravin z Česka a podle ní by na provoz potřebovali 4 miliony ročně, vystačit ale musí se čtvrtinou. Zaměstnanci tento nápor prý snáší pouze proto, že si uvědomují význam své práce, někteří z nich jsou bývalými klienty. Pomáhají i dobrovolníci.

Veřejné lednice, do kterých může kdokoliv přinést jídlo, které nespotřebuje a kdokoliv jiný si je odtud může odnést, podporuje projekt Bezezbytku. Ten v Praze nedávno otevřel tři sdílené lednice, které doplnili ty již déle fungující na vysokoškolských kolejích nebo v komunitních centrech. Do své vstupní haly umístila veřejnou lednici i radnice MČ Praha 6.