Plzeňský ležák slaví 175 let, pivovar láká na gastronomické speciality

  20:32
Sto padesát pivních kohoutů v sobotu roztočí výčepní v Plzni, kde se bude slavit 175 let ležáku Pilsner Urquell. Letošní program zpestří nabídka českých a zahraničních gastronomických specialit. Tradiční akce startuje v 11 hodin.

Pilsner Fest. | foto: Pavel NěmečekMAFRA

Letošní jubilejní ročník Pilsner Festu se odehraje v prostorách plzeňského pivovaru a na náměstí Republiky. Vrcholem programu je hromadný přípitek, symbolicky načasovaný na 18.42 hodin.

„V programu, který jsme tvořili s Pavlem Andělem, nechybí mainstreamové kapely, ale ani noví muzikanti,“ slibuje Helena Šnebergrová z Dominik Centra a zmiňuje některá zvučná jména. Vystoupí tu Viktor Dyk s WAW, Monkey Business, Alice s Danem Bártou nebo skupina Jelen.

Hudební program

Scéna v pivovaru
11.30- 12.30 Lenny
13.30-14.30 WAW a Viktor Dyk
15.30-16.30 Progres 2
17.30-18.30 Electric Lady
20.00-21.00 Monkey Business
22.00-23.00 Walk Choc Ice
00.00-01.00 Sto Zvířat

Scéna na náměstí Republiky
11.30-12.15 Mňága a Žďorp
13-13.45 Perutě
14.30-15.30 Ill Fish
16.30-17.30 Support Lesbiens
19.00-20.00 Alice a Dan Bárta
21.00-22.00 Jelen

Kompletní program najdete zde.

Hlavní hudební scény budou dvě - jedna přímo v pivovaru, druhá na náměstí Republiky. Na hudební program láká ale i dalších šest pivních stanů.

Podle staršího obchodního sládka Plzeňského Prazdroje Václava Berky by ale Pilsner Fest měl být také festivalem gastronomie.

Nabídku obohatí díky spolupráci s kulinářským Fresh Festivalem stánky s nejrůznějšími českými i zahraničními specialitami z Itálie, Francie, Německa, ale i z Vietnamu či Mexika.

Jako každý rok si návštěvníci mohou ozvláštnit den také netradiční prohlídkou pivovaru Plzeňský Prazdroj, připraven bude speciální festivalový okruh, během kterého zájemci prvně nahlédnou do elektrocentrály a dozví se o Františku Spalkovi. Ten se zapsal do historie pivovaru tím, že mu umožnil nezávislost na dodávkách vody a elektřiny.

„Součástí prohlídkového okruhu bude i návštěva bednářské dílny, běžně nepřístupné,“ vyzdvihl Petr Tůma, vedoucí úseku historických řemesel Plzeňského Prazdroje.

Své umění bednáři předvedou také ve zvláštním stánku na nádvoří. Ukážou mimo jiné výrobu dřevěného sudu od opracování až po jeho složení z dřevěných dužin.

Bednáři také nabídnou návštěvníkům, aby si vyzkoušeli, jak by v tomto řemesle obstáli, například při jedné z důležitých bednářských disciplín - prolezením otvoru v pivním sudu.

Při stloukání velkého dřevěného sudu totiž běžně jeden z tovaryšů zůstává uvnitř i po jeho stlučení, a vylézá z něj ven teprve ve chvíli, kdy je vše hotové.