Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

V jídle z bistra, kterým se přiotrávilo 57 lidí, byl zřejmě stafylokok

  11:10,  aktualizováno  15:18
Lékaři ošetřili celkem sedmapadesát lidí, kteří se přiotrávili jídlem v prodejně rychlého občerstvení v centru Hradce Králové. Podle nemocnice byl příčinou zřejmě toxin vyprodukovaný zlatým stafylokokem. Laboratorní testy ho zatím potvrdily u šesti pacientů.

Většinu postižených nemocnice propustila už v úterý večer nebo dnes ráno. Na infekčním oddělení zůstalo ještě devět lidí, u nichž měla nevolnost těžký průběh.

„Měli zbytek krve ve stolici. Dnes si je tu necháme na pozorování. V rychlém občerstvení se stravují především mladší lidé. Ti to (přiotrávení) relativně dobře snesou, takže dostali infuzi a léky proti zvracení a mohli jít za chvíli domů,“ popsal lékařský náměstek nemocnice v Hradci Králové Zdeněk Tušl.

V kebabu byl jed, tvrdil komunista Ondráček. Později vzal svá slova zpět a vinu hodil na média

Podle něj za těžké zažívací obtíže mohl s největší pravděpodobností zlatý stafylokok. Je to běžná bakterie, kterou má na kůži či sliznicích až polovina lidí, aniž by o tom věděli. Když se však dostane do jídla, které není dostatečně tepelně upravené, může vyvolat bolesti břicha, zvracení a průjmy.

„Zatím to máme prokázané u šesti pacientů. Zlatý stafylokok produkuje toxin, který pak toto způsobuje. Teď budeme vyšetřovat další vzorky,“ potvrdil Tušl.

Redakce iDNES.cz je v kontaktu s jedním z poškozených zákazníků bistra. Ten si dal s kolegou v úterý asi v půl dvanácté tortillu s masem a sýrem. O dvě hodiny později už oba seděli v práci na toaletě s průjmem a zvraceli.

„Asi v patnáct hodin už jsem si nechal zavolat záchranku a oba nás napíchli na kapačky a odvezli na infekční oddělení. Kolem sedmé večer už jsme byli v pořádku. Dnes v poledne nás propustili, už jsem v práci a je mi fajn,“ popsal Petr Kovařík. Na jídlo prý do bistra chodí často.  

Bistro se na svých propagačních materiálech prezentuje jako jediná prodejna rychlého občerstvení ve městě, která připravuje gyros ve vlastní provozovně a nepoužívá mražené polotovary a umělé konzervanty. Na cedulích píše: „Zjistěte si, zda kupujete produkt z mraženého polotovaru, nebo z čerstvého masa!“ 

Vyjádření majitele podniku redakce iDNES.cz zjišťovala celý den. Až odpoledne rozeslala firma novinářům prohlášení, v němž uvedla, že ji vzniklá situace mrzí: „Dokud nebude uzavřené šetření hygieny, co, jak a kdy se do jídla dostalo, je těžké se vyjadřovat. Všechny varianty jsou otevřené. Chyba může být u nás, ale může být i u našeho dodavatele, úplně nelze vyloučit ani sabotáž. Paradoxní je, že na rozdíl od skoro všech ostatních, my naše produkty připravujeme z čerstvého masa. Žádné jiné hygienické závady v naší provozovně nejsou.“

Nemocnice musela povolat sestry z domova

Pacienti zaplnili v úterý odpoledne infekční oddělení a pohotovost hradecké nemocnice. Ta musela kvůli náporu nemocných mimořádně otevřít také denní stacionář, kde se personál o pacienty staral.

„Je to oddělení s patnácti lůžky pro ambulantní pacienty, kde se podávají léky. Oddělení jsme otevřeli a pozvali jsme sestřičky z domova, od kafe nebo z kina, aby se o pacienty měl kdo postarat. Všem děkujeme za pomoc při řešení mimořádné situace,“ upozornil Tušl, že nemocnice musela povolat do práce personál z dopolední směny. 

Sestry zůstaly v práci až do večerních hodin. Prostory musely také uklidit a vydezinfikovat, aby se tam dnes mohl vrátit normální provoz.

Poslední pacienti docházeli do nemocnice v úterních večerních hodinách. Někteří podle Tušla přišli jen preventivně a neměli žádné příznaky otravy. 

Fotogalerie

„Viděli zprávy a přišli, že tam také jedli. Příznaky se objevují dvě až tři hodiny po pozření pokrmu. Když ve čtyři bistro zavřeli, tak po sedmé hodině by teoreticky už nikdo chodit neměl,“ dodal Tušl.

Co bylo příčinou bezmála šesti desítek otrav po konzumaci jídla z bistra Maxim v centru Hradce Králové, nyní vyšetřují hygienici. Ti na místě ihned provedli kontrolu, ale závady nebyly takové, aby podnik nechali zavřít.

„Když odpoledne případy přibývaly, provozovatel provozovnu uzavřel sám,“ uvedl ředitel krajské hygienické stanice Ivan Kučera.

Hygienici v bistru odebrali vzorky jídla, které nyní zkoumají v laboratořích. Výsledky by měli mít do několika dnů.

„Hledáme bakterie, ale i bakteriální toxiny, které byly velice pravděpodobně příčinou zdravotních obtíží. Čeká nás také hodně práce v provozovně i při šetření u nemocných osob,“ dodal Kučera.

Případem se zabývá i policie. Ta zjišťuje, zda za zdravotní potíže konzumentů může počínání konkrétních osob.

Zvracení, křeče v břiše, průjem

Podle krajské záchranné služby, která ale neošetřovala všechny postižené, byli pacienti s akutními zažívacími obtížemi ve věkovém rozmezí 15 až 66 let. Trpěli výraznou nevolností, křečemi a bolestmi břicha, průjmy a zvracením.

„Všechny postižené záchranáři po ošetření transportovali do královéhradecké fakultní nemocnice. Nikdo z nich nebyl v době našeho ošetřování v ohrožení života,“ uvedl mluvčí krajské záchranky Ivo Novák.

Prvních šest nakažených lidí kontaktovalo záchranku už v pondělí. V úterý záchranka přijala 29 hovorů, ke 24 případům pak vyjely její posádky. Další lidé se dostavili do nemocnice sami.

„Nejvíce výjezdů jsme zaznamenali v úterý mezi patnáctou a osmnáctou hodinou. Přestože všechny královéhradecké posádky měly napilno, běžný provoz záchranné služby situace nijak neomezila a nebylo nutné posílit provoz,“ dodal Novák.

Autoři: ,