Pivovar v Kamenici vyrobí i mošty a pálenku, kvůli kauci ale jen cizí

  10:32
V České Kamenici na Děčínsku finišuje přestavba starého barokního pivovaru. Jeho majitelé, manželé Kotoučovi, získali na renovaci historické budovy dotaci 32 milionů korun. První pivo by chtěli začít vařit už v červenci.

„Na trh se ale samozřejmě dostane později, musí totiž několik týdnů zrát,“ upřesňuje Jan Kotouč.

Pivovar v České Kamenici

Panský pivovar založil Jan Oktavián Kinský před rokem 1640, později tu vyrostla palírna.

V roce 1758 či 1759 pivovar vyhořel, obnova trvala do roku 1761. Před rokem 1875 byl vybaven parním strojem.

Areál prošel dalšími stavebními proměnami v 19. a 20. století. V 50. letech 20. století ho začali užívat zemědělci jako sklad obilí a část stavby poničili.

Pivovar je dokladem industriální architektury a technickou památkou. Při jeho obnově musí manželé Kotoučovi dodržovat požadavky památkářů.

Z pivovaru, kde se přestalo vařit v padesátých letech minulého století, by měly zprvu vycházet standardní druhy piva, ale v budoucnu i speciály. „Začneme desítkou, jedenáctkou a dvanáctkou, později bychom zkusili speciální piva tmavá nebo polotmavá,“ plánuje Kotouč.

Sládka už má, o práci projevil zájem sám a Kotoučovi ho doporučili i přátelé. „Není místní, bude nejspíš dojíždět. Ale jméno zatím neprozradím,“ poznamenal Kotouč.

Barokní pivovar už čeká na zařízení. Dělníci dokončují vnitřní prostory, kam se celá pivovarnická technologie umístí. „V pivovaru bude i restaurace, zatím jen pivnice bez vaření. Kuchyň plánujeme také, ale až později. V pivnici pak hosté uvidí, jak se pivo vaří v tamní varně,“ přibližuje Kotouč.

Nový pivovar chce vyrábět něco málo přes tři tisíce hektolitrů piva ročně. Přitom za první republiky se v České Kamenici vařilo až 30 tisíc hektolitrů. „My budeme malý, rodinný pivovar,“ podotkl Kotouč.

Od plánů pálit vlastní kořalku manželé zatím ustoupili

Manželé mají v plánu vybudovat v areálu i palírnu. Kotoučovi už jednu provozují, a to přímo u svého rodinného domku.

„Pálenice u pivovaru bude, jen jsme museli zkorigovat naše plány. Chtěli jsme vyrábět vlastní kořalku, máme i všechna povolení, ale chybí nám půl milionu korun na kauci, kterou každý výrobce teď musí skládat. Je to reakce zákonodárců na aféry s nelegálním alkoholem. Věřím, že se zákon změní a kauce bude nižší,“ říká Kotouč.

Nová palírna tak zatím bude jen zpracovávat ovoce drobných pěstitelů.

„Ale hned v červenci začne fungovat bistro, kde si lidé mohou koupit naše ovocné mošty, máme tam i malou kuchyň, dokonce jsme pořídili i pec na pizzu, takže bude i něco k zakousnutí. Službu chceme nabídnout nejen místním, ale i turistům, aby Českou Kamenicí jen neprojeli, ale zastavili se tu,“ dodává Kotouč.

Rekonstrukce s dobudováním pivovaru a pálenice neskončí. Manželé už si rýsují další plány. Do budoucna v areálu chtějí vybudovat i wellness centrum s ubytováním.