Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kvůli převýšení vozí obědy po nemocnici traktor. Pomůže až nový pavilon

  8:54
Když chtějí v pelhřimovské nemocnici dovézt obědy na oddělení šestinedělí, musí nejprve nastartovat traktor a za něj zapřáhnout speciální vozík s jídlem. Také pacienty dováží na některá vyšetření po areálu nemocnice sanitka. Trápení s rozvozem jídel a pacientů by ale za pár let mělo skončit.

Nemocnice v Pelhřimově leží v příkrém kopci. Složitý rozvoz obědů a transport pacientů má vyřešit nový pavilon. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

„Obyčejné auto by výškový zlom, který tam máme, nezvládlo,“ vysvětluje nasazení traktoru na rozvoz obědů ředitel nemocnice Jan Mlčák.

Starší nemocniční budovy ze 70. a 80. let minulého století jsou v Pelhřimově umístěny v kopci s velkým převýšením. Neexistuje mezi nimi žádná spojovací chodba.

I proto Kraj Vysočina projektuje pro pelhřimovskou nemocnici nový pětipodlažní pavilon, který by měl být propojen s dalšími klíčovými - především lůžkovými - provozy nemocnice osou tří nadzemních spojovacích krčků.

Místo pro nový pavilon je v těsné blízkosti ředitelství a novějších lůžkových budov. Zázemí by tam mělo najít dětské, gynekologicko-porodnické, neurologické oddělení a také příslušné odborné ambulance.

„Celá investice včetně vybavení se bude pohybovat v částce přibližně 400 milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana Vladimír Novotný.

Podle ředitele nemocnice se novým pavilonem vyřeší celá akutní péče o pacienty.

„Eliminují se nám vzdálenosti a výškový rozdíl. Pacienti a návštěvy nebudou muset zdolávat vysoký kopec, vyřeší se i parkování a samozřejmě pacientům se zvýší komfort,“ vypočítává Mlčák pozitiva.

Stavba nového pavilonu vyhrála nad rekonstrukcí

Podle Novotného mělo vedení kraje dvě možnosti: buď stávající budovy rekonstruovat, nebo postavit zbrusu nový multifunkční pavilon.

„Druhá varianta nám přišla výhodnější, i když je dražší. Tímto projektem dostaneme větší část pavilonů do jednoho celku a výhodou je napojení na stravovací provoz,“ zdůraznil hejtmanův náměstek.

Obě budovy, které pacienti po vzniku nového pavilonu opustí, by se neměly bourat. Kraj Vysočina jedná s vedením Pelhřimova o jejich dalším využití.

„Záležet bude na rozpočtu i názoru nového zastupitelstva, které vzejde z voleb. Rádi bychom ale jednu budovu využili pro sociální oblast. Umístit bychom do ní mohli například azylový dům pro matky s dětmi, mohla by tam být i charita nebo další organizace jako svaz neslyšících, které jsou v nevyhovujících prostorách,“ řekl pelhřimovský starosta František Kučera.

Také vedení kraje má určitou koncepci, jak jednu z budov využít. „Rádi bychom do některého z těchto pavilonů umístili následnou péči. Ale všechno je na začátku a ještě nejsme dohodnuti,“ podotkl Novotný.

Nový pavilon by se výhledově mohl začít stavět v roce 2020. Investice by měla být kompletně hrazena z rozpočtu kraje, není ovšem vyloučeno ani vícezdrojové financování.