Nejlepší veganský podnik je v Brně. Vyrábí koblihy bez vajec a mléka

  18:30
Veganskou cukrárnu otevřela Sandra Adlerová se svým přítelem Lukášem Krbílkem v Brně teprve loni v srpnu. Už na konci roku ale zvítězili v celorepublikové anketě o nejlepší veganský podnik, kterou pořádá nezisková organizace Vegan Fighter.

Sandra Adlerová vede cukrárnu, kde všechny zákusky připravují bez živočišných produktů. A lidé si je oblíbili, Vegan Sweet Bar v Brně zvolili za nejlepší podnik tohoto typu v Česku. | foto: Marie Stránská, MAFRA

Podniky nominovali a o vítězi hlasovali přímo fanoušci na Facebooku. Poprvé tak vyhrál brněnský podnik a sesadil z dvouletého kralování pražskou restauraci Plevel, známou například z pořadu Ano, šéfe!

Fotogalerie

Oba majitelé vítězného Vegan Sweet Baru v Orlí ulici jsou vegani, ale sladkosti vyrobené bez použití živočišných surovin chtějí nabízet i lidem, kteří se na tuto stravu neomezují. „Chceme ukázat, že to jde i bez mléka, vajec a krutosti na zvířatech,“ vysvětluje devětadvacetiletá Adlerová. V cukrárně nabízejí koblihy, dorty, cheesecaky, které připravují i v bezlepkové variantě, a přes léto zmrzlinu.

Ve vlastní výrobně si pětičlenný tým připravuje vše sám od těsta přes karamel až po posypky a dvanáct druhů polev na koblihy. Denně jich tu vyrobí 200 až 300.

Začínají v šest hodin ráno přípravou těsta, které musí vykynout. Více než na klasické americké donuty s dírou uprostřed se teď zaměřují na plněné koblihy, ve vánoční edici je měli s příchutí svařeného vína, rumové, zázvorové nebo plněné domácím veganským vaječným likérem. Na jaře chtějí sortiment rozšířit o zákusky a rolády.

Začínali v prodejním stánku

Přestože je chvíli po Vánocích, tady se pilně připravují na jarní a letní sezonu. „Pracujeme na zmrzlině, protože její vývoj trvá déle. A jakmile se v březnu udělá hezky, Brňané jsou zvyklí jít na dobrou zmrzku. Letos poprvé sezonu chytíme od začátku a nabídneme šestnáct druhů,“ říká majitelka.

Právě se zmrzlinou dvojice začínala v prodejním okénku v České ulici. „Chtěli jsme ale vytvořit místo, kde si můžou lidi sednout s přáteli a vybírat si sladkosti z velké vitríny. Přítel je mlsoun, má rád zmrzlinu a fresh nápoje. V Brně ale nemohl najít místo, kde si je dát, proto jsme se do toho pustili sami,“ vzpomíná Adlerová.

Aby byly výrobky veganské, nesmí obsahovat máslo, vejce a mléko. „Dnes už máme na výběr mléka různých druhů - sójová, kokosová, oříšková či rýžová. Dokážou kravské mléko zastoupit. Vajíčka se dají nahradit lněnými semínky. Nesnažíme se ale věci nahrazovat, spíše vyvíjet tak, aby výslednému produktu nic nechybělo,“ upozorňuje Adlerová.

U některých zákazníků však přece jen vládne nedůvěra či zvědavost a ujišťují se, zda je vše rostlinného původu. „Bývají také překvapeni, že sladkosti chutnají stejně jako ty klasické,“ dodává Adlerová.

K cukrařině ji přilákalo právě veganství, v oboru vyučená není, absolvovala Vyšší odbornou školu textilní. Zkušenosti pak s přítelem mají s pořádáním koncertů a kulturních akcí.