Káva z džezvy nakopne, má víc kofeinu než espresso, říká vicemistr

  9:10
Jak připravit lahodnou kávu, která udělá dojem i na odbornou porotu? To si nedávno vyzkoušel Plzeňan Miloslav Čech, který se zúčastnil prvního ročníku Mistrovství ČR v přípravě kávy v džezvě, které se konalo v Plzni. A obsadil druhé místo.

Miloslav Čech si odnesl diplom a cenu České barmanské asociace za druhé místo v kategorii dospělých. „Důležitá je samozřejmě kvalitní káva, ale stejně jako například u piva i voda. Já jsem použil vodu ze studánky z Kokotského pramene Čůráček ze severního Plzeňska,“ prozradil Miloslav Čech.

„Tato voda je měkká, nepřekáží tam žádné minerály,“ vysvětlil svou volbu milovník kávy.

Na soutěži nebyl Miloslav Čech náhodou, svým kladným vztahem ke kávě byl mezi přáteli proslulý už za studií. „Na střední škole měl přezdívku Káva,“ prozradil jeho bratr Vítězslav Čech.

„Měl jsem kávu vždycky opravdu rád, už za studií jsem si v restauraci dal třeba pět káv za sebou,“ vzpomíná Miloslav.

Při práci v kavárně si psychicky odpočinu, říká Čech

Vztah k tomuto černému nápoji ho přivedl před více než šesti lety do kavárny s pražírnou Orient Coffee na náměstí Republiky v Plzni. Dodnes zde pravidelně každé úterý brigádně vypomáhá, přestože jeho profese je úplně jiná - je vedoucím Terapeutické komunity Vršíček v Litohlavech na Rokycansku.

„Práce v kavárně je pro mě hlavně psychickým odpočinkem,“ vysvětluje Miloslav Čech. Kdo by chtěl tedy ochutnat kávu přímo z rukou vicemistra ČR, má možnost.

„Kávu z džezvy jsem si oblíbil i proto, že obsahuje více kofeinu než espresso. To také miluji, ale pokud potřebuji takzvaně nakopnout, uvařím si i doma raději džezvu,“ říká Miloslav Čech.

Týdeník 5plus2

Každý pátek zdarma

5plus2

Během soutěže připravoval hned čtyři džezvy najednou. Dvě byly pro hodnotící komisi k přímé degustaci a dvě použil pro přípravu volného nápoje, což bylo součástí soutěže.

„Džezva připomíná tvarem trochu sopku, je tam riziko, že dojde k erupci. Džezvy jsou navíc jako osobnosti, některá na sebe nechá čekat trochu déle, než vzkypí,“ komentoval Miloslav Čech přípravu během soutěže.

A právě za prezentaci získal u poroty body navíc. „Kdyby nám pravidla umožňovala udělit ještě více bodů za výřečnost, získal by určitě plný počet,“ zhodnotil s úsměvem člen poroty Petr Čapek.

Každý soutěžící měl na přípravu kávy a volného nápoje dvacet minut. K dokreslení atmosféry si mohl zvolit hudbu podle svého vkusu. Miloslav Čech si vybral Thomasz Stanko Quartet.

„Mám rád klidnou hudbu, nelíbí se mi, když v kavárně hraje komerční rádio. Myslím, že kavárenskou kulturu dotváří právě i vhodná hudba,“ vysvětluje. „Příprava kávy v džezvě není fastfood, je to určitý rituál,“ dodává.

Mistrovství se bude v Plzni konat nejspíš i příští rok

Kladně ohodnotila porota i volný nápoj, který si Miloslav Čech do soutěže zvolil. „Je to variace na koktejly z filmu Big Lebowski. Obsahuje kromě kávy z džezvy se skořicí smetanu, vodku a kávový likér Kahlua,“ prozradil vicemistr kávy.

Na soutěž se připravoval poměrně dlouho. „Vývoj nápoje má svůj příběh, jde především o kombinaci ingrediencí. Vyzkoušel jsem ho na své rodině a přátelích, a protože všem chutnal, rozhodl jsem se pro něj. I když původně jsem měl nápady ještě na další nápoje, například jeden inspirovaný jachtingem - ten je zase o kombinaci kávy s rumem,“ vypráví.

Big Lebowski zachutnal nejen porotcům, ale i návštěvníkům akce. Organizátor Mistrovství v přípravě kávy v džezvě Goran Jozič se rozhodl zařadit ho do nabídky ve své kavárně. A jak dodal, mistrovství v přípravě kávy v džezvě se v Plzni určitě nekoná naposledy.

„Příští rok bych rád využil větší prostory, například v Depo2015 nebo Moving station,“ těší se Goran Jozič, který se kávové kultuře v Plzni věnuje už více než deset let. Před pěti lety založil také Klub kafařů, pod jehož hlavičkou pořádal kulturní večery spojené s kávou.