Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kuchař Škoda sahá po gastronomickém Oscarovi. S knihou poletí do Číny

  8:56
Před pěti lety získal ocenění za třetí nejlepší debutovou kuchařku na světě. Teď bude jihočeský kuchař Martin Škoda bojovat o další úspěch v soutěži Gourmand Cookbook Awards.

Novinku Kuchařka plná akce vydal Martin Škoda loni před Vánocemi. Je v ní 20 kapitol, v každé jsou čtyři recepty. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Zatím nejkrásnější okamžiky ve své kuchařské kariéře zažívá Martin Škoda. Jeho kniha Škoda nevařit 2 se probojovala mezi tisíci knihami z celého světa do finálové trojky v soutěži Gourmand Cookbook Awards. Vyhlášení takzvaných kuchařských Oscarů je v květnu v čínské Yantaii.

„Do finále jsem se dostal v kategorii Best TV Celebrity Chef Europe. Do ní spadají jak knihy televizních kuchařů, tak i veřejně známých osobností. Je to obrovský úspěch,“ říká dvaadvacetiletý rodák ze Soběslavi, který vaří od svých osmi let.

Už v roce 2012 získal ocenění za třetí nejlepší debutovou kuchařku na světě. Je tak pravděpodobně jediným Čechem, kterému se podařilo umístění v konkurenci několika tisíců kuchařek obhájit.

Jeho vzorem je Jamie Oliver

„I když je slavnostní vyhlášení až v květnu, už teď jsem naprosto spokojený s tím, jak to dopadlo. Do Yantai se moc těším. Je to velká akce spojená s gastronomickými akcemi a tematickými večeřemi. Vyhlašování je venku na velkém pódiu. Nasbírám tam nové kontakty, budou tam lidé z celého světa,“ těší se Škoda.

Jestli se tam potká i se svým největším vzorem Jamiem Oliverem, zatím neví. „Letos v soutěži nic nemá, takže možná nepřiletí,“ říká Škoda, který měl původně našlápnuto stát se úspěšným hokejistou. Jeho kariéru však zastavilo zranění.

Svou druhou knihu s podtitulem Kuchařka plná akce vydal Škoda loni před Vánocemi. V novince je dvacet kapitol. V každé jsou čtyři recepty. Fungují samy o sobě, ale také dohromady jako kompletní menu.

K nové kuchařce vytvořil klip

„U první knihy jsem ke každému receptu doporučoval hudbu, kterou mám rád. Nyní jsem nechtěl opakovat stejný vtip. Protože je pro mě jídlo součástí celého života a kultury, tak každá kapitola je velkou akcí nebo party, na které hraje jídlo hlavní roli,“ líčí Škoda.

Kniha tak není jen plná receptů, ale i různých příhod, vzpomínek z dětství, akčních fotografií. Během příprav Škoda vařil pro dělníky v depu dopravního podniku, na den se stal vegetariánem, kamarádkám zase připravil vývar s morkovými knedlíčky a svým babičkám jejich oblíbenou klasiku. K novince připravil také videoklip. Natočil ho ve spolupráci s muzikantem Jiřím Burianem. Je to česká premiéra, žádná jiná kuchařka u nás zatím vlastní klip nemá.

„V létě objedu vybrané velké festivaly s vlastní show. Plánujeme také pořad pro televizi i internet,“ naznačuje Škoda, který v současnosti studuje marketingovou komunikaci na Karlově univerzitě v Praze. Jihočeští fanoušci mají šanci se s ním potkat ve čtvrtek 4. května v Českých Budějovicích. V Kanzelsbergeru připravil autogramiádu.

Autor: