Nejčastěji odhalují výskyt plísně nebo hniloby na zboží. S postupem času ale ovocnáři a zelináři častěji podvádějí při označování původu. Mluvčí inspekce Pavel Kopřiva Rádiu Impuls řekl, že země původu je u čerstvého ovoce pro spotřebitele zásadní údaj. „U českých jahod se počítá s tím, že jsou čerstvé, protože jsou utržené jako zralé. Naopak když se jahody dovážejí z ciziny, tak se sbírají ještě nezralé a dozrávají ve skladech. Tím samozřejmě klesá jejich jakost a nutriční hodnota,“ řekl Kopřiva.
Pro řadu pěstitelů je letošní sezóna komplikovaná, protože jim velká část úrody omrzla. Zvyšuje se tím cena tuzemského ovoce a prodejci ho tak raději nakupují v zahraničí a vydávají ho za české.
Kontrolu u jednoho stánku na pražském Náměstí republiky sledoval náš reportér Tomáš Kabát. Poslechněte si zvukový záznam níže.