Kuchyně tábora v Žerotíně, kde se děti otrávily jídlem, zase může vařit

  11:38
Krajští hygienici ode dneška povolili obnovení provozu kuchyně dětského tábora v Žerotíně na Lounsku. Zavřeli ji minulý týden poté, co se na táboře devětadvacet dětí otrávilo jídlem a ve vzorcích pokrmů se našly bakterie svědčící o nevhodném zacházení s potravinami.

ilustrační snímek | foto:  Petr Topič, MAFRA

„Ve čtvrtek kolegyně provedly kontrolu úklidu a sanitace v kuchyni. Všechno bylo dáno do pořádku a uklizeno. Byla opravena rozbitá omítka i nefunkční mřížky tak, aby bylo zabráněno vniknutí hlodavců a hmyzu,“ řekla ředitelka krajské hygienické stanice Lenka Šimůnková.

„Provoz mohou spustit ihned, jak přijede nový turnus, který s sebou přiveze nové kuchařky,“ dodala Šimůnková. 

Minulou středu postihly velké zažívací potíže devětadvacet dětí a jednoho dospělého. Záchranáři je rozvezli do několika nemocnic. Hygienici pak kvůli velkým nedostatkům nařídili uzavřít kuchyň.

Ve vzorcích potravin se našlo velké množství bakterií svědčících o nevhodném zacházení s jídlem.

Problémy táborníků má podle hygieniků na svědomí bakterie bacillus cereus, která sama o sobě není pro organismus nijak škodlivá, je však schopná v jídle vyprodukovat jed, který následně může vyvolat právě zažívací komplikace.

„Tato bakterie se běžně vyskytuje v prostředí, v hlíně, prachu a podobně. Nebezpečí se odstraňuje preventivně tak, že jsou všechny potraviny pečlivě zabalené v originálních neporušených obalech a skladovány na patřičných místech, podle druhu potraviny buď ve skladu ve skříni nebo v lednici,“ vysvětlila Šimůnková s tím, že proti bakterii se lze bránit dodržováním běžné hygieny.

S provozovatelem tábora povedou hygienici správní řízení. „Výše pokuty ještě není určena, budou o ní rozhodovat kolegyně, které prováděly šetření na místě, a jejich vedoucí,“ doplnila Šimůnková.

Autor: