Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kuchaři a číšníci nepracují v oboru, odradí je směny za málo peněz

  8:50
Jen minimum absolventů středních škol zaměřených na hotelnictví a cestovní ruch z Plzeňského kraje odchází pracovat do oboru, který vystudovali. Podle zkušeností jich je pouze mezi 20 a 40 procenty, zbylí míří buď na vysoké školy, nebo pracovat v úplně odlišném odvětví.

Zástupci škol kvůli tomu iniciovali workshop, jehož se zúčastnili i zástupci ministerstva školství a jehož cílem je situaci zlepšit.

„V současné době chybí podle statistik jen v západních Čechách asi 490 kuchařů,“ upozorňuje na alarmující stav Jana Linhartová, jednatelka Akademie hotelnictví a cestovního ruchu.

„V posledních pěti letech zůstává v oboru zhruba pětina absolventů,“ líčí své zkušenosti ředitel plzeňské hotelové služby Miroslav Široký.

Stěžejním důvodem je podle něj charakter práce. „Největší nápor je v době, kdy se ostatní baví, tedy v pátky a soboty a po večerech,“ vysvětluje si Široký nízký zájem o zaměstnání v oboru.

Ještě před patnácti lety na jeho škole převažovaly jednoznačně dívky. „Ale kdo chce, aby jeho manželka jezdila z práce v deset hodin večer?“ pokládá řečnickou otázku Široký.

Studenti neumí pracovat pod stresem, říká ředitelka školy

O mnoho lepší situace není ani na Střední odborné škole a učilišti Horšovský Týn. Zatímco u jiných oborů na škole odchází do praxe většina absolventů, u oboru kuchař - číšník to může být odhadem třetina.

„Jsou to směnné provozy za málo peněz,“ krčí rameny ředitel školy Václav Švarc a dodává, že větší peníze nabízejí i šroubárny. „V okamžiku, kdy nebudou v oboru peníze, absolventi do něj nepůjdou,“ uvedl Švarc.

Ředitel Miroslav Široký zaznamenal, že ochota pracovat v hotelnictví klesá již během studia. I kvůli tomu, že si studenti mohou vyzkoušet, co práce v oboru obnáší.

Jana Linhartová mu přizvukuje. „Někteří mají úplně jiná očekávání. Neumí pracovat pod stresem. Navíc kvůli školskému zákonu by ani povinnou praxi neměli dělat o víkendech, přitom ve všech hotelích a restauracích se o víkendech a ve svátky pracuje,“ zamýšlí se Linhartová.

Plzeňská restaurace U Majáku alespoň dělí učně na dopolední a odpolední směnu. „Nemusím mít všechny na ranní směnu, když největší frmol je večer. Někdy je to ale problematické, někteří z nich dojíždějí,“ vysvětluje manažer restaurace Bohumil Rydrych a dodává, že nabízí i možnost brigády o víkendech nebo večer, když se konají větší akce. Zájem ale není příliš velký.

Nedostatek absolventů už se projevuje i přímo v praxi. Podle Tomáše Moravce z plzeňské pobočky Úřadu práce patří kuchař a číšník mezi zaměstnavateli poptávané profese.

„Firmy shání spoustu zaměstnanců v různých profesích. Dlouhodobě je nedostatek obchodních zástupců, prodavačů, ale i kuchařů,“ sdělil Moravec.

Podle Miroslava Širokého je obdobná situace také v Rakousku a Německu, kam také část absolventů hotelových škol míří.

„Zaměstnavatele už často ani nezajímá, zda je člověk v oboru vyučený nebo co umí, stačí, že je ochotný nastoupit,“ říká Široký s tím, že po absolventech, které práce baví a jsou ochotni se dále vzdělávat, zaměstnavatelé okamžitě sáhnou. Rozhodně se o uplatnění nemusejí obávat.

„My se snažíme ty, kteří o obor mají zájem, dále motivovat. Sháníme pro ně praxe v zahraničních provozech a v těch nejlepších českých. Musí si to ale zasloužit, rozhodně to není automatické,“ uzavírá Jana Linhartová.