Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Kraj určil změny, které snad zbaví Otrokovice zápachu z bývalé kafilerie

  12:10
Obyvatele otrokovické části Bahňák a jejího okolí už by v budoucnu neměl obtěžovat zápach, který zřejmě vychází z firmy MAT. Ta dříve fungovala jako kafilerie a teď zpracovává odpad z drůbežích jatek. Krajský úřad firmě stanovil podmínky, které musí splnit.
zápach

(Ilustrační snímek). | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Poté, co otrokovický starosta Jaroslav Budek velmi netradičně inicioval petici proti zápachu (více zde), se případem začal zabývat vedle České inspekce životního prostředí také zlínský krajský úřad. A přišel s konkrétními podmínkami, které má společnost MAT splnit.

„Patří mezi ně zpracování pachové studie, zvýšení účinnosti zemního filtru na 90 procent nebo výměna vzduchotechniky tak, aby odtahy technologií byly vedeny do zemního filtru,“ přiblížila mluvčí hejtmanství Renata Janečková.

Důležitým bodem je i uzavření prostor expedice masokostní moučky a posílení kontrolní činnosti provozu.

„Většina opatření musí být hotová do konce roku 2018,“ doplnila Janečková s tím, že při kontrole ve firmě byl pouze slabý zápach v místě manipulace s masokostní moučkou.

Vlastní investice chystá i sama firma

Obyvatelé a vedení radnice věří, že tato opatření pomohou zlepšit situaci, jež je dlouhodobě špatná.

„Vidím to jako posun. Udělaly se první kroky k nápravě a je tady snaha problém řešit. Spokojený ale budu, až se tato opatření projeví v praxi,“ reagoval otrokovický místostarosta Jiří Veselý.

Společnost MAT je s opatřeními srozuměná. „Domluvili jsme se na takovém postupu a musíme ho akceptovat. Je to kompromisní dohoda,“ poznamenal jednatel firmy Evžen Obruča.

Společnost také sama připravuje několik vlastních investic, které by měly šíření zápachu do okolí snížit. Mezi ně patří výstavba objektu, v němž budou nové technologie pro chlazení masokostní moučky. Zmodernizuje také technologie vaření vstupní suroviny.

Krajský úřad navíc chystá na příští rok projekt takzvané identifikace zdrojů. Ten by měl dokázat určit, jaká výroba či jiné činnosti znečišťují ovzduší ve městech.

Autor: