Zeleninu a květiny na stáncích u kostela pěstitelé v sezoně natrhají vždy v předvečer prodeje. Zahrádkáři budou moci na trhu v Kostelní prodávat také své jednorázové přebytky. Krom ryb, sirupů, marmelád, zeleniny, uzenin či mléčných výrobků na trzích nechybí třeba ani zmrzlina.
V Liberci se objevili například Miroslav Řehák z Dřís, odborník na rostlinolékařství, který se věnuje pěstování moderních odrůd zeleniny, nebo Ivo a Alena Vrbkovi, kteří provozují kozí farmu na Javorníku pod Ještědem.
„Veškeré krmení si vyrábíme sami, pochází z místních horských luk,“ zdůraznili chovatelé.
Trh bude v provozu každý čtvrtek od osmi ráno do pěti hodin odpoledne. Doplňovat by měl obdobné tržiště u zadního traktu obchodního centra Forum v dolním centru Liberce kousek od Domu kultury.
„Rozšíří se tak místa, kde místní lidé nakoupí čerstvé zboží. Současně se probudí k životu další část centra města,“ dodal primátor Liberce Tibor Batthyány.
Zatím jen čtvrtky, časem možná i soboty
Prostor u kostela svatého Antonína Velikého je historickým tržním místem Liberce. Obchodu se tam dařilo do osmdesátých let minulého století. Potom se tržnice opakovaně stěhovala.
Nejprve se přesunula do Revoluční ulice, později k řece Nise na parkoviště za budovu banky a před pár lety se usídlila u obchodního centra Forum.
„Zatím bude tržnice v Kostelní fungovat jednou týdně. Podle zájmu prodejců i lidí pak můžeme její provoz rozšířit i na soboty,“ sdělil Michal Buzek ze společnosti Elset, která trhy organizuje společně s městem.
Prodejní sezona potrvá u kostela do listopadu.