Na Valašsku zavoní frgály, zabijačka a halušky. Gastrofestival začíná

  18:42
Valašsko zažije o víkendu jubilejní desátý ročník Karlovského gastrofestivalu. Patřit mu bude celé údolí Léskové ve Velkých Karlovicích. Přijede i michelinský šéfkuchař.

Karlovský festival dobrého jídla nabídne i valašské frgály. | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Začal v roce 2009 na třech stovkách návštěvníků, už o rok později jich ale bylo desetkrát víc. A předloni překročil Karlovský gastrofestival hranici 40 tisíc lidí. Zájem je hodně závislý na pěkném počasí, což znamená, že letošní 10. ročník může posunout laťku ještě výš.

Pořadatelé jsou na nápor návštěvníků připravení. „Čekají je tradiční valašské pokrmy, zvěřina nebo dobroty kysuckých zbojníků,“ láká Tomáš Blabla, generální ředitel Resortu Valachy, který akci pořádá.

Jubilejní ročník ale nabídne i úplnou novinku. Poprvé se tady představí Bistrotéka Valachy, která se otevře během listopadu ve Zlíně v rekonstruovaném obchodním domě Prior. Nápad, který na Moravě nemá obdobu, propojuje několik gastronomických provozů a nabízí suroviny i hotové pokrmy. „U nás ji čeká veřejná předpremiéra,“ upozornil Blabla.

Hlavní osa programu je jasná. Skládá se z dvanácti zastávek, které z velké části tvoří místní restaurace a hotely, rozeseté na tři a půl kilometru dlouhé trase.

Letos poprvé je mezi nimi i hotel Babská, naopak kvůli rekonstrukci vypadl hotel Pod Javorem. Tradicí je i velký farmářský trh s mezinárodní účastí. Letos se nahlásilo 70 prodejců.

Akce začíná pátečním podvečerem a zahájení připadne Maďarům, kteří jsou každoročními účastníky festivalu. U Bistra Razula budou vařit guláš ze šedého skotu nebo klobásy z mangalici.

Nebudou chybět ochutnávky pro náročné gurmány

Program pro širokou veřejnost doplňují degustace pro náročné gurmány. Začínají už v pátek večer galavečeří nazvanou První republika. Sobotní galavečeře a nedělní oběd ve Spa hotelu Lanterna připravuje každoročně některý z držitelů michelinské hvězdy.

Letos bude v Karlovicích vařit Francouz Nicolas Decherchi, který vede restauraci Paloma v Mougins a od loňska také stejnojmennou restauraci v Průhonicích u Prahy.

Fotogalerie

„Poprvé se přípravy menu zhostí šéfkuchař oceněný hned dvěma michelinskými hvězdami,“ upozornil Blabla.

Překonat vzdálenosti mezi jednotlivými místy je možné na kole, koloběžce nebo pěšky po cyklostezce Bečva. Po silnici ale bude jezdit i vláček, koňské povozy nebo historický autobus.

Celé údolí se prakticky promění v bezpečnou zónu s minimálním provozem, který tvoří hromadná doprava. Auta návštěvníků musejí zůstat na některé z odstavných ploch. Je jich celkem šest a mají dostatečnou kapacitu. Parkovné vyjde na 100 korun za den.

„Louky vyhrazené pro parkování patří zemědělcům a částka pokrývá nájem, přípravu ploch a následnou obnovu po akci,“ vysvětlila mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková. Přesný seznam míst včetně mapy, stejně jako podrobný program festivalu, je k dispozici na webu akce karlovskygastrofestival.cz.

Samotný příjezd do Karlovic komplikuje několik uzavírek. Na trase ze směru od Vsetína se pracuje v Hovězí, Halenkově nebo Novém Hrozenkově.

„Světelnou signalizaci během dopravních špiček nahradí pověřené osoby, které budou provoz řídit, aby byl plynulejší,“ uvedl šéf Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý.

Pokud lidé pojedou od Zlína, narazí i na komplikace ve Valašské Polance a omezený je také průjezd od Rožnova pod Radhoštěm přes Soláň.

Gastrofestival ve Velkých Karlovicích v roce 2015