Cenu kapra zvedají někdy až lichvářské nájmy stánků, tvrdí rybáři

  6:54
O pár korun víc budou muset letos zaplatit lidé, kteří si přijdou ke stánku pro kapra na vánoční stůl. Rybáři v suchém roce, kdy museli bojovat o to, aby kapři v rybnících vůbec přežili, sáhli k mírnému zdražení.

(ilustrační snímek) | foto: Martin Stolař, MAFRA

„Naše předací ceny, za které prodáváme rybu velkoodběratelům, zůstávají takřka stejné jako loni,“ říká Roman Osička, ředitel Rybníkářství Pohořelice, které je vůbec největším jihomoravským producentem tradiční vánoční ryby.

Konečnou cenu si však podle něj nastavují jednotliví prodejci sami. A i když Osička neočekává, že by ceny skokově zvýšili, mohou se lišit místo od místa.

„Cenu ovlivňují i pronájmy, které stánkařům nastavují některé obchodní domy, před nimiž se živá ryba prodává. Někdy jsou jejich nároky až lichvářské,“ míní Osička s tím, že tyto náklady stále rostou a promítnou se do konečné ceny kapra pro spotřebitele.

Samotné Rybníkářství Pohořelice, jehož kapr se pyšní značkami Česká klasa či Chuť jižní Moravy, prodává kilo ryby ve své prodejně ve Velkém Dvoře či na sádkách za 85 korun u kapra první třídy a 95 korun u kapra výběrového – tedy za stejnou cenu jako loni.

Na stáncích, které obhospodařují sami, pak plánují prodej za 89, respektive 99 korun. Ceny jsou zatím předběžné, do začátku prodeje, který se spustí týden před Vánocemi, se mohou ještě mírně změnit.

Kapr vede díky tradici

„Vzhledem k tomu, že roční spotřeba sladkovodních ryb je u nás pouze 1,3 až 1,4 kilogramu na osobu za rok, navýšení o pár korun rodinný rozpočet nijak dramaticky nezatíží,“ míní šéf pohořelického rybníkářství.

Věří, že lidé zůstanou na Vánoce tradičnímu kaprovi věrní a nebudou jej nahrazovat moderním pstruhem či lososem.

„Tradice se mají dodržovat. Nedokážu si představit, že by třeba na Den díkůvzdání v Americe měl někdo něco jiného než krocana,“ směje se.

V korunách se bude zdražení pohybovat také u Rybářství Hodonín, které zvládlo i kritický suchý rok. Rybníkům muselo věnovat mimořádnou péči.

Aby rybám zajistilo dostatek vody, například do soustavy rybníků u Hodonína přečerpávalo vodu z řeky Moravy. „Kaprů ale máme dostatek a zdražení bude minimální, v jednotkách korun,“ říká jednatel rybářství Oldřich Pecha.

Rovněž hodonínští rybáři osmdesát procent své produkce dodávají velkoodběratelům, kteří ryby dále přeprodávají. Několik stánků však udržují v Hodoníně, kde bude kapr první třídy k dostání za 90 korun.

V Brně lze dostat rybu bez front

Bez stání ve frontách u kádí si letos mohou koupit rybu Brňané. Společnost Ocean48.cz jim nabízí možnost si kapra i jiné ryby rezervovat na internetových stránkách a ve zvolený čas vyzvednout v jedné ze šesti prodejen.

„Vrcholem komfortu je služba s názvem FishDrive, kdy zákazníci stejně jako v řetězci rychlého občerstvení nemusejí opouštět vyhřátý vnitřek svého auta. Náš FishDrive bude stát opět na parkovišti u fotbalového stadionu za Lužánkami. I FishDrive funguje jako výdejní místo, to znamená, že si rybu musejí předem rezervovat přes webovou stránku,“ informoval Václav Baráček, jednatel společnosti Ocean48.cz.

Lidé si mohou rezervovat nejen celou rybu, ale také naporcované produkty a rybí polotovary. Letošní novinkou jsou porce kapra obaleného v trojobalu, které stačí doma osmažit.