Ani skládka, ani prasata. Zbytky jídla z ostravských škol zlikviduje firma

  10:16
Tuny nesnědeného jídla, které zbývají po ostravských školácích, už nebudou končit na skládce odpadů, ale ani v korytech soukromě chovaných vepřů. Radní Ostravy vybrali firmu, která bude od února biologicky rozložitelný gastroodpad ze všech 55 městských základních a mateřských škol svážet a zajistí jeho ekologickou likvidaci.
Problémem v jídlech pro děti je stále příliš mnoho vepřového masa.

(ilustrační snímek) | foto:  Viktor Chlad, MAFRA

„V příštích dvou letech to bude stát 4,4 miliony korun. Na základě nejnižší cenové nabídky vyhrála zakázku městská společnost OZO Ostrava, která zbytky jídla odveze buď do bioplynové stanice, nebo k fermentaci. Odpad z jídelen tak neskončí na skládce, ale poslouží k výrobě bioplynu či hnojiva,“ líčí náměstkyně primátora pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

„Není to škoda? Ještě před pár lety, když jsme doma chovali prasata a sestra pracovala v podnikové jídelně, zbytky jídla byly pro naše zvířata vítaným přilepšením a my ušetřili,“ kroutí hlavou nad chystanou novinkou obyvatel města Josef Kratochvíl.

„Určitě by se i dnes našli zájemci ochotní si zbytky ze školních jídelen odvážet na vlastní náklady. Město by tak ušetřilo miliony za jejich svoz a likvidaci,“ míní muž.

Podle Šebestové ale školy nesmí zbytky jídla nabízet ke zkrmení zvířatům. V úvahu proto nepřichází ani výkrm vlastních vepřů, které by chovaly školy či městská firma.

„Legislativa neumožňuje využít zbytky z jídelen jako potravu pro zvířata. V gastroodpadu se množí patogeny a hrozí nákaza. Proto musíme vše zlikvidovat jiným, legálním způsobem,“ říká náměstkyně.

Ostrava už si ekologickou likvidaci zbytků jídla vyzkoušela loni v pilotním projektu, který zahrnoval pravidelný svoz z 22 školských zařízení v Porubě. Zjistila, že na skládce by jinak skončilo asi 185 tun zbytků.

„Odhadujeme proto, že množství zbytků jídla ze všech našich škol, které v příštích dvou letech neskončí na skládce, se vyšplhá až na 650 tun,“ říká Šebestová. 

Autor: