V Havířově omezují plýtvání jídlem, zbytky z restaurací vozí do noclehárny

  12:44
Osm havířovských restaurací se rozhodlo zapojit do akce Save food, která má zamezit plýtvání jídlem. Jídlo, které restauracím na konci dne zůstane, převáží síť dobrovolníků do havířovské noclehárny pro lidi v tísni fungující pod hlavičkou Armády spásy.

Zbytky z havířovských restaurací míří k lidem v nouzi v noclehárně Armády spásy. | foto: Save food

S projektem přišel před nedávnem Orlovan Gracián Svačina se svou manželkou.

„Restaurace nikdy nedokáže do puntíku naplánovat, kolik lidí přijde a kolik jídla je potřeba. Stává se tak, že na konci dne zbývá několik porcí, které si buď zaměstnanci odnášejí domů, nebo je restaurace musí nechat zlikvidovat,“ sdělil Svačina, podle nějž zbytkové jídlo nemůže provozovna jen tak vyhodit do komunálního odpadu, ale musí platit za jeho odvoz.

Podle Svačiny, mimo jiné známého i z kauzy „vyhazovu z děcáku“, některé restaurace vyhodí ročně tuny jídla. „Paní z jedné nejmenované provozovny hovořila o téměř třech tunách,“ uvedl.

Jídlo z restaurací míří ve speciálních boxech a s patřičným hygienickým posvěcením do noclehárny Armády spásy. Ta slouží k přenocování mužům, kteří nemají střechu nad hlavou a často se živí vybíráním jídla z kontejnerů.

Teplou večeři tak vítají. „Doteď jsme jim rozdávali zejména instantní polévky. Po začátku projektu měli naši klienti párkrát třeba guláš,“ chválí si vedoucí noclehárny Ladislav Solana. Podle něj jídlo bude nabízeno i klientům azylového domu, kde se snaží klienty začlenit do společnosti.

Projekt funguje jen díky zapojení několika dobrovolníků, kteří bývají večer v pohotovosti a ve chvíli, kdy jim zavolají z restaurace, vyjíždějí převézt jídlo.

„Jsem zdravotní sestra, momentálně pracuji v Adře, takže je mi sociální problematika blízká. Vidím v tom velký smysl, proto jsem se rozhodla zapojit,“ řekla dobrovolnice Kateřina Tkačíková.

Autoři projektu by si přáli, aby ke každé zapojené restauraci měli jednoho dobrovolníka. „To se nám zatím nepodařilo, budeme rádi, když se přidají další lidé,“ dodal Svačina.

Autor: