Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Obsypané jabloně, jinde menší úroda. Sadaři v Ráji zápasili s mrazy

  6:22
Nádherná jablka se letos urodila v Českém ráji. Ale ne všude. Na některých místech ovocným stromům uškodily silné jarní mrazy.

Sadař Miloš Thoř z Pěnčína si letošní úrodu jablek pochvaluje. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

V sadech rodinné farmy Thoř v Pěnčíně jabloně jarní mrazy přestály. Dostatek vláhy pak dodal plodům na velikosti. Jablka jsou hezky čistá, bez strupů.

„Jarní mrazy zastihly jabloně naštěstí jenom v době, kdy poupata byla zelená a stromy nekvetly,“ říká Miloš Thoř.

Poloviční úroda než loni

Naopak v nedaleké ovocnářské farmě Ježek ve Čtveříně si na mrazy stěžují. „Šly v pruzích a naše sady bohužel zasáhly. Do sadů ke Thořovým už nedosáhly,“ tvrdí čtveřínský ovocnář Luděk Ježek.

„Naše úroda je asi poloviční co loni, kdy ale také nebyla úplně dobrá. Letos jsme proto tak na třetině normální úrody. Kvůli mrazům máme také málo švestek.“

V létě naštěstí počasí ovoci přálo. „V červenci spadlo sto dvacet litrů srážek na metr čtverečný, což je na náš kraj opravdu hodně. Tolik vody jablkům prospělo a krásně rostla,“ dodává Thoř. „Letní deště si nepochvalujeme jenom my, ale také pěstitelé brambor.“

Odolnější švestky vydržely

Thořovi teď dočesávají odrůdu Bohemia. „Většina jablek má průměr sedm a půl centimetru a větší,“ říká Miloš Thoř. Thořovi mají rovněž čtyřicet arů švestek. Mrazy na ně přišly ve chvíli, kdy kvetly.

„Stalo se ale něco, co mi hlava úplně nebere,“ upozorňuje Thoř. „Naše pozdní odrůdy švestek jsou asi odolnější a vydržely. Úroda je kupodivu ještě lepší než loni, kdy se mrazy stromům v květu vyhnuly.“ Na mnoha místech v Českém ráji přitom jarní mrazy zavinily, že švestky zůstaly zcela bez plodů.

Jablka uchovají až do dubna

Zimní odrůdy jablek, které zůstávají na stromech až do konce října, přečkají i teploty mínus čtyři stupně. Thořovi je dokážou v klimatizované hale uchovat až do dubna.

„Na rozdíl od skladů v hypermarketech dozrávají jablka u farmářů postupně a člověk si na nich víc pochutná,“ podotýká Thoř. „Přímo k nám do dvora jezdí nakupovat stále více zákazníků. Prodáme tam už většinu naší úrody.“

Pěnčínský ovocnář Josef Thoř, otec Miloše Thoře, vyšlechtil slavnou českou odrůdu jablek Bohemia. Rodinná farma pěstuje jablka na devíti hektarech sadů.

Ke každé odrůdě jablka patří nejlepší čas k jídlu. Šampiony nejvíc chutnají v listopadu, Bohemie pak před Vánoci. Právě na nich Thořovi dělají štědrovečerní komety. Jejich obrázky nalepí na jablko před dozráním, příroda pak zařídí zbytek. Obrázky pak stačí jen sejmout.