Teplické skály potřebují nové infocentrum, ale projekt budí vášně

  7:00
Turisté v Teplických skalách na Náchodsku by se mohli dočkat nového návštěvnického zázemí. Projekt infocentra s toaletami, občerstvením a kinosálem však budí rozporuplné reakce. Nedávno zvolení zastupitelé Teplic nad Metují stojí před rozhodnutím, zda projekt odloží, nebo v něm budou pokračovat.

Vstup do turisticky proslulých Teplických skal zamrzl kdesi v minulosti. Pokladní prodává vstupenky z dřevěné budky, jediné záchody fungují v přistaveném zeleném kontejneru. Plochu před hotely zabírá parkoviště.

Když v sezoně dorazí stovky turistů, služby pokulhávají. Město Teplice nad Metují chce potíže vyřešit novým návštěvnickým centrem.

Bývalí zastupitelé začali stavbu připravovat už před třemi lety, jenže nezapojili veřejnost ani hoteliéry. Oslovili pět ateliérů ve zjednodušené soutěži, ale dostali pouze dva návrhy. Z nich nechali rozpracovat návrh od ateliéru Hlaváček - architekti, což doporučila výběrová komise.

Když po říjnových volbách vypluly první vizualizace návrhu infocentra za 30 milionů korun, u místních to vzbudilo překvapení. Nová starostka zastavila práce, a tak tvůrci podrobněji představili projekt při veřejné debatě teprve v březnu.

Zastupitelé stojí před rozhodnutím, zda projekt vůbec dotáhnou, třeba v úspornější variantě.

„Myslím, že Teplické skály dokážou generovat vyšší zisk, když budou mít lepší zázemí. Touto budovou chceme vytvořit výrazně lepší zázemí pro turisty. Co tam je dneska, je nedůstojné, o tom se budu hádat s každým. Prodávání vstupenek z chajdy a provizorní záchody v buňce je problém,“ obhajoval návrh bývalý starosta a nynější zastupitel Milan Brandejs (STAN).

Fotogalerie

Místní vytýkají, že město nemá žádnou koncepci cestovního ruchu. „Tenhle megalomanský projekt řeší jen tisícinu problémů. Na Střmenském podhradí je hlavní nedostatek záchodů. Vzhled budovy mi bude jedno, když vystoupím z autobusu a u záchodů bude fronta jako blázen,“ řekl Petr Loskot, který žije nedaleko od vstupu do skal.

„Když přijedeme vlakem, vítá nás vybydlená budka a čeká 34 polorozpadlých schodů, které nás vyplivnou na přetíženou silnici. Infocentrem utratíte obrovské peníze na jednom segmentu, přitom to lidi zdrží, takže s tou tlačenicí to pak bude ještě horší. Je třeba řešit parkování, záchody a přístup od vlaku,“ vyzýval Petr Loskot.

Ve stísněném Střmenském podhradí má však město jen malý pozemek mezi střední školou a hotelem Orlík. Navíc územní plán dovoluje zastavět jen asi tři čtvrtiny jeho plochy a stavbu nejde posunout za hranici národní přírodní rezervace.

Architekt proto vytáhl budovu do tří podlaží, aby kolem domu zůstaly průhledy na zalesněný kopec s pískovcovými skalami v pozadí. Dům prý nechce kopírovat skály, ale jejich motiv bude na fasádě.

Architekt chtěl jedinečný objekt. Lidé namítali, že je nepraktický

„Chtěli jsme tím vyjádřit vztah ke skalám a vodě. Přestože jsme původně začínali relativně normálním objektem a uvažovali o dřevě, nakonec jsme se vydali jinou cestou. Chtěli jsme vytvořit struktury, které by navozovaly pocit vertikality skal, jejich průrev se zelení, která se dere ven. Kdybychom se snažili o nižší verzi, dům by se ztrácel mezi oběma sousedními,“ vysvětlil architekt Michal Hlaváček.

Návrh upravoval podle požadavků města i provozovatele turistického okruhu. Přibylo záchodů, odděleně vstup k pokladnám a východ, víc prostoru dostaly i úschovny. V sezoně by v infocentru pracovali čtyři lidé, mimo ni jen dva. Nejvyšší patro, kdyby v něm nebyly výukové programy, by se dalo uzavřít.

Návštěvnické centrum Teplické skály

Pražský ateliér Hlaváček - architekti rozpracoval projekt k územnímu rozhodnutí zatím ze tří čtvrtin.

V prvním podlaží vznikne technické zázemí, úschovna kol a batohů a toalety, do druhého podlaží se má vstupovat po venkovním schodišti, bude tu pokladna, pult s jednoduchým bufetem, terasa, výtah pro vozíčkáře. Ve třetím podlaží bude malý sál s expozicí o národní přírodní rezervaci, postavenou na příběhu vody formující skály.

Stavba vyjde odhadem na 30 milionů korun, roční provoz bude stát odhadem 270 tisíc korun, budou se využívat fotovoltaické panely, tepelné čerpadlo, řízené větrání, zachycování dešťové vody, zelená střecha. Město by chtělo na stavbu dotaci.

Tepličtí konzultovali infocentrum se Správou Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Broumovsko a získali podporu. Ochranáři stojí o vznik návštěvnických domů s potřebným turistickým zázemím i hodnotnou expozicí o přírodě.

Stavbu však kvůli její výjimečnosti nechtěli posuzovat podle kritérií pro vliv na krajinný ráz, ale poslali návrh architektonické komisi Agentury ochrany přírody a krajiny. Hlasování skončilo nerozhodně.

Vedoucí Správy CHKO Hana Heinzelová považuje projekt za inovativní a tvrdí, že město postupovalo poctivě. Velkorysé řešení podpořil i člen výběrové komise architekt Bohumír Prokop.

Starostka Blanka Fichtnerová (Změna pro město) jen diplomaticky řekla, že je to hodně ambiciózní projekt. Na funkci však rezignovala začátkem dubna kvůli zdravotním problémům. Bývalý zastupitel Radek Myška, který v dubnu nastoupil do zastupitelstva na její místo a byl poté zvolen místostarostou, vidí v infocentru splátku za letitý dluh.

Při debatě, na niž dorazilo asi třicet zájemců, zaznívaly hlavně kritické hlasy.

„Mně se budova líbí, ale hodila by se spíš do městského prostředí. V návrhu je dost nepraktických věcí. Turisté asi zamíří nejdřív k turniketům, pak se budou vracet pro lístky do budovy, musí vyjít po schodech k pokladně,“ namítla obyvatelka Jana Lucas, které se nelíbí ani umělá stěna s tekoucí vodou a místa ke svačení uprostřed parkoviště.

Město zatím za projekt zaplatilo 492 tisíc korun, hotový bude stát 920 tisíc bez započtení daně. Na 3 miliony vyjde dokumentace ke stavebnímu povolení, ale tu už lze zaplatit z dotace. Když ji město nezíská, skončí návrh v šuplíku.