Cvrček na másle, grilované saranče. Lidé ochutnávali hmyzí speciality

  19:26
Desítky zájemců přišly ve Velehradě na Uherskohradišťsku na akci nazvanou Hmyz na talíři. Kromě degustace pochoutek byla k vidění dvouhodinová show zkušených hmyzích kuchařů Milana Václavíka a Davida Švejnohy.

Cvrček banánový na másle, potemník na chilli a česneku, grilované saranče na pepři a červeném víně a další podobná jídla se v neděli v podvečer servírovala v Turistickém centru (TIC) ve Velehradě.

Nechyběly ani zajímavosti z historie pojídání hmyzu, informace o jeho rozšíření ve světě či inspirace pro domácí kuchařské experimenty.

„Hmyz u nás není uznán jako potravina, zatímco v řadě jiných zemí ve světě ano,“ řekla Veronika Mergentalová z TIC Velehrad.

„Přitom se označuje za potravinu budoucnosti, která je nenáročná na výrobu na rozdíl například od dobytka, který spotřebuje hodně energie. Celá akce tak má i ekologický podtext,“ vysvětlila vystudovaná environmentalistka.

Hmyz není hnus. To je jenom naše psychika, tvrdí kuchař Václavík

Počet hostů byl omezený na padesát lidí, aby si povídání expertů a ochutnávku užili. A dostali se i přímo do kuchyně, kde se hmyz vaří a připravuje.

„Je to prožitkový večer, nemá smysl, aby v sále sedělo 150 návštěvníků a dívali se zdálky na plátno,“ dodala Mergentalová.

Autor: