Program:
vícedenní akce 2. 5. – 19. 5.
Knedlíkovaná v Rettigovce
...aneb děti ze Zámecké školy soutěží s obrázky M. D. Rettigové, vyhlášení vítěze v sobotu 20. 5. na Smetanově náměstí
15. 5. – 19. 5. Gurmánská pouť
Putování po restauracích, vařících menu kvalitní české gastronomie inspirované M. D. Rettigovou a tématem ročníku.
15. 5. – 19. 5. Rettigová znovu ve škole
Školní jídelny vaří vždy jeden chod tradiční české kuchyně, strávníci za jeho konzumaci sbírají soutěžní body a vítěz získá cenu pro celou rodinu.
středa 17. 5.
17.00 • Hospůdka na Sklípku
Knedlíci od Karpat po Tyrolsko
Posezení s třemi odlišnými knedlíky na jednom talíři. Rezervace na tel. 606 021 222
17.00 • Restaurace a minipivovar Veselka
Borůvky a knedlíky, to bude velký rezervace na tel. 464 601 710
17.00 • Rettigovka
Udělej si svůj (bezlepkový) dalamánek. Cena kurzu 200 Kč, rezervujte si místo na tel. 775 534 977 nebo e-mailem komunike2@email.cz do 12. 5.
čtvrtek 18. 5.
17.00 • Restaurace a minipivovar Veselka
Plněné knedlíky pro velké jedlíky rezervace na tel. 464 601 710
19.00 • Smetanův dům
Česká kuchařka
Divadelní představení o životě M. D. Rettigové, Městské divadlo Kladno, v hlavní roli Ivan Vodochodský.
sobota 20. 5.
10.00 – 15.00 • Toulovcovo náměstí
Soutěž ve vaření kotlíkového guláše
„O kotlík starosty Litomyšle“ (Toulovcovo náměstí)
10.00 – 17.00 • Zámecké infocentrum
Zdobení (vy)pečených „Magdalenek”
Zdobení figurek z lineckého těsta a dřevěných vařeček
10.30 – 11.00 • Městský hřbitov
Hold M. D. Rettigové
Poklona kuchařů u hrobu M. D. Rettigové, vystoupení
Sboru paní a dívek, průvod na Smetanovo náměstí
11.00 – 12.00 • Smetanovo náměstí
TOBOGAN
Živé vysílání oblíbeného rozhlasového pořadu Aleše Cibulky
ze slavností. Můžete se těšit na Ditu P. a další hosty.
12.00 – 18.00
GASTROFESTIVAL NA SMETANOVĚ NÁMĚSTÍ
• SVÍČKOVÁ OPEN – již tradiční soutěž o nejlepší svíčkovou,
otevřená pro profesionály i amatéry
• Kuchařské klání dvoučlenných týmů odborných škol
• Ochutnávky pokrmů, připravených vybranými restauracemi
• Prezentace výrobků odborných škol z Čech, Francie, Polska a Itálie
• Prezentace partnerských měst – Salaš U Franka Levoča,
Gourmet Team Japonsko, Roden
• Prodej místních produktů a regionálních potravin
Program na pódiu – moderuje Aleš Cibulka
Knedlíky a šmorny jako hlavní téma povídání zajímavých hostů,
kuchařských prezentací a zábavných soutěží
S vařečkou v ruce se představí: členové národního týmu AKC ČR Norbert Hojda a Petr Vlásek, Petr Kosiner – šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička, Lukáš Ende, Jan Škeřík – barista roku 2017, herečka a kuchařka Markéta Hrubešová a další
Dětský program:
• Školička vaření
• Zdobení Pardubických perníků
19.00 – 22.00 • Smetanovo náměstí
Irský hodokvas
Nejen tradiční irské pokrmy a nápoje (čepovaný Guinness a whisky), ale také typická hudba a tanec doprovodí večerní posezení příznivců smaragdového ostrova.
neděle 21. 5.
11.00 – 15.00 (výdej pokrmů 12.00 – 13.30)
Sousedská husička na Smetanově náměstí
Přátelské posezení se servírovaným obědem pod širým nebem, pečené husí stehno s variací zelí a knedlíků, hraje poberounská hudební skupina TŘEHUSK, zpívá Sbor paní a dívek. Poukaz je třeba zakoupit do 16. května v litomyšlském infocentru nebo na www.gastroslavnosti.cz.
11.00 – 14.00 (příjem soutěžních bábovek 11.00 – 12.00)
Soutěž o nejlepší domácí bábovku
13.00 – 16.00 • Zámecké infocentrum
Zdobení (vy)pečených „Magdalenek”