Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

Blíží se festival dobrého jídla. Lidé platí menu předem

  8:20
Devátý ročník Grand Restaurant Festivalu pro milovníky dobrého jídla začne sice až v pondělí 15. ledna a potrvá až do konce února, ale mnozí lidé si místa rezervují už od prosince.

Festival jídla začíná v Ostravě v polovině ledna a potrvá až do konce února. | foto: Ivana Lesková, MF DNES

V Moravskoslezském kraji si zájemci prostřednictvím serveru www.grandrestaurantfestival.cz už předplatili 630 degustačních menu v devíti restauracích zapojených do festivalové akce, z toho 205 v ostravské restauraci Buena Vista. 

„Festivalové restaurace s přáteli většinou střídáme, ale tentokrát jsme si menu v oblíbeném podniku zaplatili už v prosinci, abychom měli jistotu, že se tam dostaneme v pátek večer, kdy k dobré atmosféře přispívá klavírista,“ vysvětluje zájem o rezervaci s velkým předstihem účastnice akce Lenka Koníčková.

Fotogalerie

Festival se koná obvykle asi v 90 restauracích v celé zemi, které uvaří kolem 33 tisíc speciálních menu na zadané téma za jednotnou cenu.
„V Moravskoslezském kraji se letos zapojí devět restaurací, což je stejný počet jako loni. Dohromady nabízejí téměř deset tisíc menu. Ale tentokrát bude chybět například ostravská Pata Negra, což mě mrzí. Naopak přibyl podnik Rekovice – restaurace & lesní hotel, který patří obci Trojanovice, což mě velmi těší,“ líčí organizátor akce Pavel Maurer. „Našim cílem totiž je, aby se kvalitní pokrmy postupně dostaly z velkých měst i do malých a na vesnice,“ dodal Maurer, který prosazuje vlastní heslo: Nejezte, nepijte, a když to půjde, ani nežijte blbě!

Motto letošního ročníku festivalu zní: Superfood za super ceny. Kuchaři dostali za úkol uvařit ze superpotravin, což jsou suroviny rostlinného i živočišného původu, které mají blahodárné účinky na zdraví.

Například Michal Vůjtek, šéfkuchař ostravské restaurace Janák, přidal k filé z divokého lososa salát z výživné quinoy, obiloviny bohaté na vlákninu i bílkoviny, a avokádovou pěnu, ke krůtímu masu batátové pyré, černou čočku i anasovo-chilli redukci a k borůvkovému dortíku omáčku z rakytníku. 

Autor: