Na výstavišti lidé ochutnají cvrčky, humry i kuchyni z doby monarchie

  13:58
Hmyzí burgery, humří speciality, delikatesy z nutrie, ale třeba i původní českou a rakouskou kuchyni z doby monarchie nabídnou kuchaři návštěvníkům 21. ročníku Gastrofestu, který se koná ode dneška do soboty na českobudějovickém výstavišti.

Ředitel Gastrofestu Vladimír Tůma. | foto: Marek Podhora, MAFRA

„Lidé se mohou letos těšit na spoustu novinek. Došlo k velké obměně restaurací a firem. Hned u vchodu je bouda burgers a také pizza v podání majitele rodinné pizzerie z italského resortu Svatá Kateřina, který je několikanásobný mistr světa v přípravě pizzy,“ uvedl ředitel Gastrofestu Vladimír Tůma.

Kuchaři z budějovické školy vaření Fine Food Academy lákají na humří speciality a mořské ryby.

„Ty jsou objednané, ale ještě ani nevíme, co přesně přijde, co se podaří vylovit. Speciálně pro Gastrofest sem dorazí letadlem. Slíbená je třeba barakuda, ploskozubec, platýz, chobotnice a hlavně humři,“ vypočítal Tůma.

Borovanský mlýn zve na borůvkové speciality, ze slovenského Starého Smokovce přijede škola připravovat tradiční tatranskou kuchyni v čele s haluškami. Ze stánku exotického vaření zavoní pokrmy ze žraloků a krokodýlů, mexická restaurace Amigo bude grilovat hmyz.

„Je zajímavé, že jediný jedlý hmyz dokázal přežít všechny ročníky Gastrofestu a je o něj neustále zájem. Dělali jsme třeba africkou kuchyni, jako byly gazely a antilopy, lidi to ochutnali jeden rok, druhý a třetí rok už neměli zájem. Ale moučné červy, cvrčky a sarančata hosté pořád chtějí,“ srovnává Tůma.

Součástí gurmánského festivalu bude také Evropský dýňový šampionát, na kterém návštěvníci uvidí mistry ve zdobném vyřezávání dýní, a celostátní soutěž profesionálních kuchařů Český kapr.

„Lidé si mohou dát něco dobrého v 90 stáncích či restauracích, obdivovat kuchaře při práci na šesti pódiích, bude tu zase spousta zajímavých vinařů, pivovary i čokoládová řeka,“ zve Tůma.

Třídenní Gastrofest se odehraje v pavilonech T, Z a E5 vždy od 10 do 18 hodin, vstupné je 150 korun.