Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

VIDEO: V táborské zoo se radují z několika mláďat emu hnědého

  13:58
Zoologická zahrada v Táboře se těší z prvních letošních přírůstků. Poprvé se zde podařilo odchovat mláďata emu hnědého. Zatím jich je šest. Nemusí to však být konečný počet, protože v líhni jsou ještě další vejce.

Emu hnědý je po pštrosovi druhým největším nelétavým ptákem světa. Jeho vejce jsou zelená a váží až 900 gramů, mláďata se rodí po 49 až 56 dnech.

Fotogalerie

„U těchto ptáků je zajímavé, že po nakladení vajec samicí sedí na hnízdě samec, který po vylíhnutí mláďata také vodí a hlídá. Náš samec však o snůšku nejevil zájem, proto jsme vejce inkubovali uměle,“ vysvětluje hlavní zoolog Zoo Tábor Ondřej Kott.

Emuové jsou všežraví, rádi se živí především bobulemi a semeny. Žijí hojně v Austrálii, dva tasmánské poddruhy však byly vyhubeny již v 18. století osadníky. Vytváří velká hejna, která mohou mít až desítky členů. V přírodě se emu hnědý dožívá deseti let, v zajetí až 35 let.

Autor: