Děti si budou na střeše hrát v září, školku v japonském stylu zbrzdila skála

  6:14
V libereckých Vratislavicích začala po odstřelu nepoddajné skály stavba netradiční hravé školky. Inspiraci našla v tokijské mateřince japonského architekta. Děti si v ní hrají třeba venku na střeše. Otevřít má ještě letos.

Nová stavba by měla vyjít zhruba na 20 milionů korun. Vratislavice by chtěly využít také dotací. | foto: Petr Stolín

První děti měla školka na Nové Rudě mezi ulicemi Sladovnická a Východní přivítat už v letošním školním roce. Při budování základů se ale objevily potíže. Stavba se proto zdržela. „Odstřel skály se ukázal jako jediná možnost. Museli jsme získat povolení, a to nebylo jednoduché,“ uvedl starosta Vratislavic nad Nisou Lukáš Pohanka.

Školka by měla stát v květnu

Stavba už má hotové základy, stojí i jedna zeď. Ve výstavbě je nová silnice vedoucí ke školce. Další práce na budově se rozběhnou, až to dovolí počasí. „Chtěli bychom školku dokončit letos v květnu. Tak, aby už od září byla k dispozici dětem,“ doplnil starosta Pohanka.

Fotogalerie

Vratislavice získaly na stavbu od ministerstva pro místní rozvoj dotaci ve výši téměř 30 milionů korun. Pokryje 85 procent nákladů na stavbu a vybavení. „Byli jsme připravení stavbu uskutečnit i bez dotace. To, že jsme ji získali, nám výrazně pomůže,“ zmínil starosta.

Dům navržený architektem Petrem Stolínem a jeho spolupracovníky má být velmi hravý. Podobně, jako inspirační předobraz - revoluční tokijská školka od japonského architekta Tezuky. Představu si můžete udělat na webu po zadání hesla Takaharu Tezuka: nejlepší školka, co jste kdy viděli.

Hlavní myšlenkou této japonské stavby bylo, aby mohly děti trávit co nejvíce času volně a venku na střeše nebo v otevřeném prostoru dokola obklopeném učebnami.

Děti mají školkou prolézat

Rozlehlé atrium se zelení pro hry dětí vznikne i ve Vratislavicích. Dům má být podle představ autorského týmu jednou velkou „prolézačkou“. Děti například dostanou možnost vyjít ven do malého respiria (místa určeného pro odpočinek, pozn.red.) a bočními ochozy probíhat za fasádou domu, odkud projdou až na hlavní herní terasu. „Mým snem je, aby se děti v naší stavbě naučily vnímat úplně jiný prostor budovy, než jsou zvyklé,“ naznačil před časem Petr Stolín.

Atrium ze dvou protilehlých stran sevřou dvě útlé dřevostavby - školková oddělení. Třetí stranu uzavře společné zázemí s šatnami, jídelnou nebo umývárnami. Samotné budovy se dvěma podlažími nemají obvyklé členění. Při pohledu odspodu dohlédne člověk až pod strop. Celý prostor je otevřený, děti neuzavřou stěny jednotlivých tříd.

Areál obejme plášť z průsvitného plastu. Zvenčí člověk vytuší obrysy domu, děti uvnitř budou mít vlastní svět a soukromí. Plášť má zároveň tvořit závětří pro hry dětí na střeše či v krytém altánu na vyvýšené terase.

Školka pojme ve dvou třídách 50 dětí. Bude spadat pod současnou mateřskou školu Lísteček na Nové Rudě. „Měli jsme potíže přijmout všechny děti, na Nové Rudě byly problémy asi největší. V sídlišti Nové Vratislavice žije přes 2,5 tisíce obyvatel, je tam mnoho mladých rodin,“ zmínil starosta.

Autor: