Škola si vaří pivo z vlastního chmele, ležák dostal jméno Hospodář

  12:16
Nový dvanáctistupňový ležák vaří Zámecký pivovar ve Frýdlantu. Jde o takzvané školní pivo – pochází z chmele vypěstovaného na minichmelnici u frýdlantské Střední školy hospodářské a lesnické.

Prvního chmelobraní v novodobé historii tohoto regionu se zúčastnili mezi jinými majitel frýdlantského pivovaru Marek Vávra a starosta Frýdlantu Dan Ramzer.

„To mi připomíná galeje kdysi o prázdninách u babičky. Sto šedesát keřů rybízu,“ zavzpomínal Ramzer při třídění šištiček chmele do věrtelů.

Hned po sklizni začali ve Frýdlantu z čerstvého chmele pivo vařit pod dozorem sládkové Barbory Kracíkové.

„Škola nás předběhla, i my jsme už dříve chtěli pěstovat chmel dole v pivovaru a příští rok jej chceme zasadit,“ prozradil majitel Zámeckého pivovaru Marek Vávra.

„Dřív se pěstoval chmel u všech pivovarů. Konkrétně ve zdejším regionu jsou záznamy o pěstování chmele ještě před sto třiceti lety,“ zdůraznil Vávra.

Chmel odrůdy Žatecký poloraný červeňák pěstovali žáci Střední školy hospodářské a lesnické na devíti tyčích.

„Je to starý systém pěstování chmele, takzvaná tyčová chmelnice. Dneska už se používají drátěné konstrukce,“ poznamenal pedagog Jaroslav Palarec, který se na projektu podílel s učitelem odborných předmětů Miroslavem Kudrnou.

Jméno piva bude – v souladu s názvem školy – Hospodář. „Bude to dvanáctistupňový ležák a začátkem října bude k dispozici v Zámeckém pivovaru v lahvích i jako točený,“ sdělil Kudrna.

Bude ho dvacet hektolitrů. „Nebudeme jej však používat k tomu, abychom uklidnili zlobivé žáky nebo vyčerpané učitele, nýbrž k propagaci školy,“ smál se Palarec.