Češi víc posuzují, co si v obchodě vloží do košíku

  9:00
Češi se naučili rozpoznávat kvalitu potravin. Vyplývá to z průzkumu, který si zadal Státní zemědělský intervenční fond. Etikety pravidelně studuje víc než polovina spotřebitelů. V orientaci mezi regály využívají také takzvaná loga kvality, jako je třeba Klasa.

logo - KLASA (Národní značka kvality) - Ministerstvo zemědělství / Samostatné oddělení pro marketing Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) | foto: Ministerstvo zemědělství

Zdeněk Skála z výzkumné společnosti GFK Rádiu Impuls řekl, že pomáhají hlavně tam, kde si sám zákazník kvalitu tak snadno neověří. „Třeba ovadlý salát uvidíte poměrně snadno. Pakliže ale není kvalitní masný nebo mléčný výrobek, tak je to víc skryté a zákazníci u těchto výrobků, které jsou čerstvé, mají velké obavy z toho, že můžou sobě nebo svým blízkým pokazit zdraví.“

Čeští zákazníci jsou ochotnější si za kvalitu potravin připlatit. Průzkum ukázal, že stále méně lidí bezmyšlenkovitě sáhne po tom nejlevnějším. Jako vodítko jim slouží třeba loga značky Regionální potravina, nebo Klasa. Jak ukázala anketa Rádia Impuls, lidé nejčastěji zkoumají skutečně složení masných a mléčných výrobků, ale také původ. I nadále ale zůstává rozdíl v tom, co nabízí české supermarkety a obchody třeba v Rakousku nebo Německu.

O kvalitě potravin by měly být poučené i děti!

Podle ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu je nutné naučit potraviny posuzovat i děti. Chystá proto vzdělávací kampaň do škol. Starším žákům jsou určené aplikace spojující hru a výuku. Nejmenším dětem jsou pak věnované edukační kufříky. „Součástí je takový manuál o potravinách. Je tam CD, které hravou formou a písničkami děti učí, co je zdravé, jak by se měly chovat k zelenině, co by měly jíst nebo proč je důležité snídat.“ Šebestián je přesvědčený, že se díky tomu podaří vychovat spotřebitele, kteří budou věrní kvalitním a českým potravinám. „Samozřejmě chceme i trošku prostřednictvím dětí ovlivnit i rodiče. Aby ty děti věděly, co je dobré a kvalitní.“

Poslechněte si reportáž Tomáše Kabáta: